
Μέγα πρόβλημα στην χώρα μας το επόμενο διάστημα είναι τα αποθέματα νερού, τα οποία βαίνουν μειούμενα.
Το σοβαρό αυτό ζήτημα θα μεγαλώσει όσο εισερχόμαστε προς το Καλοκαίρι και την τουριστική περίοδο, κατά την οποία η ζήτηση για νερό αυξάνεται κατακόρυφα ( πότισμα σε χωράφια, κάλυψη αναγκών στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κά), ενώ η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΝ εξετάζουν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης.
Το Κασμίρ στο χείλος του χάους! Ινδικοί πύραυλοι σαρώνουν το Πακιστάν – Υπόσχεση για αιματηρά αντίποινα
Σε σχέση με πέρυσι, τα αποθέματα των ταμιευτήρων έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, στις 7/5/2025, τα αποθέματα στον Ευήνο ήταν στα 39.541.000 κυβικά μέτρα, στο Μαραθώνα στα 23.740.000 κυβικά μέτρα, στο Μόρνο στα 319.132.000 κυβικά μέτρα και στην Υλίκη στα 632.573.000. Πέρυσι, την αντίστοιχη ημέρα, τα αποθέματα στον Ευήνο ήταν στα 65.936.000 κυβικά μέτρα, στο Μαραθώνα στα 24.858.000 κυβικά μέτρα, στο Μόρνο στα 457.480.000 κυβικά μέτρα και στην Υλίκη στα 343.532.000 κυβικά μέτρα. Συνολικά, τα αποθέματα στην Αττική έπεσαν φέτος από τα 891.806.000 κυβικά μέτρα στα 632.573.000 κυβικά μέτρα ενώ το λεκανοπέδιο έχει φέτος 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο νερό σε σχέση με το 2022.
Αυτό θα φέρει πιθανόν αλλαγή στην τιμολόγηση των τιμολογίων ύδατος , ειδικά σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ η τελική απόφαση θα αποφασιστεί τυπικά από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Το κύριο θέμα είναι να εξασφαλιστεί η επαρκής ποσότητα για την τροφοδότηση του Λεκανοπεδίου νερό, είναι η υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 534 εκατ. (Α΄ φάση 365 εκατ. και δεύτερη 170 εκατ. ευρώ) για να μεταφερθεί νερό από τη λίμνη των Κρεμαστών (ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας) και ειδικότερα από τους δύο παραποτάμους του Αχελώου, Καρπενησιώτη και Κρικελιώτη).
Το πρόβλημα είναι σοβαρό λόγω και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από πέρυσι το Καλοκαίρι, ενώ οι βροχές φέτος δεν ήταν αρκετές, για να γεμίσουν λίμνες και ποτάμια.
Η Αττική όπως όλα δείχνουν, θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, αφού μιλούν για 26% μείωση σ τα ημερήσια αποθέματα νερού σε σχέση με πέρυσι. Στον Μόρνο οι μεγαλύτερες απώλειες υδάτων.
Ανατριχιαστική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία! Η ΕΕ της κλείνει την πόρτα στην ένταξη – Σκοτεινές αναφορές για την Ελλάδα
Από την πλευρά της, η κα Αντιγόνη Συνοδινού, Γενική Διευθύντρια Μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ, εκτίμησε ότι η ανομβρία έχει οδηγήσει στο να έχουμε 400 εκατ. κυβικά νερού λιγότερα σε σχέση με το 2022.
«Πρέπει να κάνουμε δράσεις σε τρεις άξονες» συνέχισε, παραπέμποντας στην ενίσχυση των ταμιευτηρίων, στη μείωση των απωλειών και στην ενημέρωση του κοινού για την σπατάλη νερού.
Τα έργα για την τροφοδότηση της Αττικής έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα.
Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει η θεώρηση ολόκληρης της φιλοσοφίας μας ως έθνους τα επόμενα χρόνια, αφού ολόκληρη η Μεσόγειος, ταλανίζεται από αυτό πρόβλημα, και η λύση της αφαλάτωσης, ειδικά για την άρδευση των χωραφιών είναι τελικά μονόδρομος το επόμενο μακρύ διάστημα.