Ο νεότερος γιός του το Νικήτα Χρουστσόφ, ο ηλικίας σήμερα 82 ετών διδάκτορας τεχνικών επιστήμων Σεργκέι Χρουστσόφ, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1991, έδωσε μια διάλεξη το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο πυρηνικών δοκιμών του Λας Βέγκας, στην οποία αναφέρθηκε στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον τα τελευταία 100 χρόνια, όπως έγραψε η τοπική εφημερίδα The Las Vegas Sun.
Ο γιός του σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ μίλησε ενώπιον ενός ακροατηρίου 200 ατόμων επί μιάμιση ώρα για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Χρουστσόφ, η περίφημη φράση «Θα σας θάψουμε» που είχε εκστομίσει ο πατέρας του απευθυνόμενος στην Δύση, υπήρξε απλώς μια απόπειρα να αποκρύψει τις πραγματικές αδυναμίες της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά την άποψή του η Ρωσία ποτέ δεν είχε καν «προσεγγίσει» ως προς την ισχύ και την δύναμη την ενωμένη Δύση, όπως συμβαίνει και σήμερα, ενώ κατά την διάρκεια του «ψυχρού πολέμου» οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούσαν «σαν παγκόσμιος χωροφύλακας» ενώ η Σοβιετική Ένωση προσπαθούσε «να μη δείχνει τον φόβο της και την αδυναμία της».
Η ίδια ακριβώς τάση, ισχυρίσθηκε ο Σεργκέι Χρουστσόφ, εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης με την Κούβα το 1962, ενώ το ίδιο έγινε και όταν ο πατέρας του απέρριψε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι να στείλουν στην Σελήνη κοινή αποστολή. Ο σοβιετικός ηγέτης φοβόταν ότι η αμερικανική πλευρά θα μάθει κατ' αυτόν τον τρόπο τις αδυναμίες του διαστημικού προγράμματος της ΕΣΣΔ. « Πράγματι ο πατέρας μου φοβόταν, ότι μια τέτοια συνεργασία θα αποκαλύψει πόσο αδύναμοι είμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Χρουστσόφ.
Το τέλος του ‘ψυχρού πολέμου' έδειξε, όπως είπε ο Σ. Χρουστσόφ, «τη διαφορά των πολιτισμών και των αξιών» μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει «φιλικές και συμμαχικές» σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν πίστευε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κέρδισαν τον πόλεμο».
Η οικοδόμηση της δημοκρατίας στην μετασοβιετική Ρωσία προβληματίζει τον Σεργκέι Χρουστσόφ. «Η βάση της δημοκρατίας είναι η υπεροχή του δικαίου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ως προς το κατά πόσο υποστηρίζεται η αρχή αυτή σήμερα στην Ρωσία», είπε ο Σεργκέι Χρουστσόφ αναφερόμενος στα ζητήματα δημοκρατίας στη σημερινή Ρωσία.
Ωστόσο παρά τους προβληματισμούς του για την δημοκρατική πορεία της Ρωσίας, ο Σεργκέι Χρουστσόφ πιστεύει ότι το μυστικό της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι η αμοιβαία επίδειξη σεβασμού και ευπρέπειας. «Δεν μπορούμε να είμαστε παγκόσμιος χωροφύλακας και να τιμωρούμε όποιον δεν μας αρέσει. Πρέπει να μάθουμε να προσελκύουμε με το μέρος μας όσο το δυνατόν πιο πολλές χώρες», κατέληξε ο Σεργκέι Χρουστσόφ, μιλώντας πλέον ως Αμερικανός πολίτης, αφού πήρε τη αμερικανική υπηκοότητα το1999.
Για την ιστορία, ο Σεργκεί Χρουστσόφ είχε συνοδέψει τον πατέρα του κατά την διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει το 1959 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διδάσκει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.