Θάφτηκε τελικά ζωντανός ο Μ.Αλέξανδρος; Φαίνεται να είναι η πιο διάσημη περίπτωση «ψευδοθανάτου» ή λανθασμένης διάγνωσης που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Κάθριν Χολ, ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής Dunedin, στη Νέα Ζηλανδία.
Η Νεοζηλανδή ερευνήτρια υποστηρίζει μια νέα, άγνωστη μέχρι σήμερα, θεωρία για τη μυστηριώδη πάθηση που προκάλεσε το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υποστηρίζει πως ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε ζωντανός γιατί κανείς δεν κατάλαβε λόγω παράλυσης ότι ακόμα ζούσε όταν τον έθαψαν.
Στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ancient History Bulletin και αναπαράχθηκε από διεθνή ΜΜΕ όπως η αμερικανική New York Post και η βρετανική Sun, η Χολ υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε εξαιτίας μόλυνσης από το καμπυλοβακτήριο του πυλωρού (Cmbylobacter pylori) στο στομάχι, που του προκάλεσε συμπτώματα που μοιάζουν με τη νευροπαραλυτική πάθηση του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS).
Το αυτοάνοσο αυτό νόσημα έπληξε το περιφερικό νευρικό σύστημα του Μακεδόνα στρατηλάτη, εμποδίζοντάς τον να κινείται, να μιλά και να αναπνέει για έξι ημέρες. Είναι πιθανόν, τονίζει η Post, ο Μακεδόνας βασιλέας να ήταν ζωντανός όταν οι πιστοί του στρατιώτες προετοίμαζαν το σώμα του για την ταφή το 323 π.Χ. Οι μύες του Αλεξάνδρου είχαν παραλύσει σε τέτοιο βαθμό, που οι γιατροί δεν κατάλαβαν πως ακόμη ανέπνεε όταν δήλωσαν τον θάνατό του μία εβδομάδα πριν τελικά αυτός πεθάνει, τονίζει η Sun.
«Θέλησα να δώσω τροφή σε έναν καινούργιο διάλογο και να ξαναγραφούν τα ιστορικά βιβλία, υποστηρίζοντας πως ο θάνατος του Αλεξάνδρου επήλθε έξι ημέρες αργότερα απ’ ότι αποδεχόμαστε», τονίζει η ίδια η Χολ. «Ο θάνατός του είναι η πιο διάσημη περίπτωση «ψευδοθανάτου» ή λανθασμένης διάγνωσης που έχει καταγραφεί ποτέ», υποστηρίζει.