Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ο λόγος που δεν πρέπει να φοράτε τα ακουστικά σας όλη μέρα

Οι πωλήσεις των ασύρματων ακουστικών έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με την Apple μόνο να αναφέρει πωλήσεις 100 εκατομμυρίων AirPods για το 2020.

Σε αντίθεση με τα ενσύρματα ακουστικά, τα ασύρματα μας αποδεσμεύουν από το κινητό μας, με αποτέλεσμα όμως να τα φοράμε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Για αυτό ίσως να έχετε παρατηρήσει πως τα αυτιά σας γεμίζουν πιο εύκολα με κερί. Είναι κάτι φυσιολογικό αυτό; Και τι συμβαίνει στα αυτιά μας όταν φοράμε ακουστικά;

Παρόλο που τα ασύρματα ακουστικά είναι σχετικά νέα στην αγορά, υπάρχουν ήδη αρκετές έρευνες γύρω από τη μακροχρόνια χρήση των ακουστικών βοηθημάτων σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις έχει τον ίδιο μηχανισμό με τα ασύρματα ακουστικά που χρησιμοποιούμε. Δύο ερευνητές του Bond University αποκάλυψαν στο The Conversation τις επιπτώσεις από την διαρκή χρήση ακουστικών.

Καταρχάς να πούμε πως η παραγωγή κεριού (ή κυψελίδας) στο αυτί είναι μία φυσιολογική διεργασία στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά και πρέπει πάντα να υπάρχει ένα λεπτό στρώμα κεριού κοντά στο άνοιγμα του ακουστικού καναλιού. Το κερί είναι αδιάβροχο και δρα προσδίδοντας υγρασία στο δέρμα του εξωτερικού ακουστικού καναλιού, ενώ ταυτόχρονα δρα και ως προστατευτικό φράγμα για έντομα, βακτήρια και νερό. Δημιουργείται από εκκρίσεις αδένων στους θύλακες τριχών.

Το κερί πάντα κινείται προς το εξωτερικό μέρος του αυτιού, αποτρέποντας το εσωτερικό μέρος να γεμίσει με νεκρά κύτταρα. Η κίνηση αυτή υποβοηθείται από τις φυσικές κινήσεις της σιαγόνας μας.

Μία μετρημένη και φυσιολογική χρήση των ακουστικών δεν επιβαρύνει αυτή τη φυσική διαδικασία. Η παρατεταμένη χρήση τους όμως μπλοκάρει τη φυσική κίνηση του κεριού προς τα έξω και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως:

Συμπιεσμένο κερί που γίνεται λιγότερο ρευστό και είναι δυσκολότερο για τον οργανισμό να το αποβάλλει. Μερικές φορές, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει και μόλυνση, με τα λευκά αιμοσφαίρια να αυξάνονται στην περιοχή, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το μπλοκάρισμα του ακουστικού καναλιού.

Η ροή αέρα σταματά και το κερί ξεραίνεται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η συσσώρευσή του.

Ο παγιδευμένος ιδρώτας και η υγρασία στα αυτιά, είναι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων.

Το φράξιμο της φυσικής εξόδου του κεριού, ενεργοποιεί τους αδένες οι οποίοι παράγουν ακόμα περισσότερο κερί, προκαλώντας προβλήματα ακοής, ζαλάδα, ίλιγγο ή φαγούρα.

Αν τα ακουστικά δεν καθαρίζονται, μπορούν να μεταφέρουν ιογενείς παράγοντες και βακτήρια στο ακουστικό κανάλι.

Μπορεί να προκληθούν προβλήματα στην ακοή αν η ένταση είναι πολύ υψηλή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά για μεγάλες χρονικές περιόδους, συνιστάται η χρήση over-ear ακουστικών τα οποία επιτρέπουν κάποια μικρή κυκλοφορία αέρα και βρίσκονται εκτός ακουστικού καναλιού, όμως και πάλι να θυμάστε πως τα αυτιά σας πρέπει να έχουν συχνή επαφή με καθαρό αέρα.

Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να αφήνετε τα αυτιά σας να λειτουργούν φυσικά και να μη βάζετε εκεί μέσα τίποτα μεγαλύτερο από τον αγκώνα σας, κάτι που πρακτικά σημαίνει να μη βάζετε τίποτε, ούτε καν μπατονέτες καθώς μπορούν να σπρώξουν περισσότερο το κερί προς το εσωτερικό του ακουστικού καναλιού. Σημειώνουν πως τα αυτιά έχουν έναν εξαιρετικό μηχανισμό αυτοκαθαρισμού και θα πρέπει να μην επεμβαίνουμε σε αυτόν.

Όσο για τη χρήση των in-ear ακουστικών, κρατάτε την ένταση σε ασφαλή επίπεδα, μην τα χρησιμοποιείτε όλη μέρα και αφήστε τα αυτιά σας να αναπνεύσουν.

Tags
Back to top button