Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ο κορωνοϊος «γονάτισε» τα μουσεία ανά τον κόσμο - Το μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης

Τεράστιες είναι οι οικονομικές ζημιές που καταγράφονται στα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη λόγω πανδημίας. Μπορεί κάποια από αυτά να διαθέτουν πλέον online τις συλλογές τους για ψηφιακή περιήγηση, τα ίδια όμως χάνουν εκατομμύρια από το lockdown. 

Μια μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων (Network of European Museum Organisations - NEMO), σε 41 χώρες και 650 Μουσεία, δείχνει το ασύλληπτο μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν τα μουσεία ανά τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται ότι μόνο το Μetropolitan Museum της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ήδη ότι απέλυσε 80 υπαλλήλους και επέβαλλε μείωσε μισθού 20% στα υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει απώλειες ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη φετινή χρονιά. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απέλυσε 200 υπαλλήλους και έβαλε σε αναστολή επ’ αόριστον άλλους 250. Το Guggenheim στη Νέα Υόρκη απέλυσε 90 εργαζόμενους.

Και όλα αυτά ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά τα σημαντικότερα μουσεία των ΗΠΑ. Υπάρχει μια σκέψη για το φθινόπωρο, ενώ ήδη τα εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα που εκπονούνται από τα μουσεία δέχονται μεγάλες περικοπές, όπως συνέβη στην περίπτωση του MoMA στη Νέα Υόρκη. 

Στην Ελλάδα τα μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, με ειδικά μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και κοινού.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των μουσείων προέρχονται από τα εισιτήρια. Σύμφωνα με την έρευνα του ΝΕΜΟ, στις τουριστικές περιοχές τα μουσεία έχουν απώλεια εσόδων της τάξης του 75-80% και εβδομαδιαίες απώλειες ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις. Το Rijksmuseum, του Άμστερνταμ, το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης και το Stedelijk Museum επίσης του Άμστερνταμ, δήλωσαν ότι χάνουν από 100.000 ως 6000.000 ευρώ κάθε εβδομάδα.

Το 92% των μουσείων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν κλειστά, με κάποιες εξαιρέσεις στη Σουηδία, την Αλβανία και την Αυστρία. Το 60% των μουσείων επένδυσε στη διαδικτυακή του παρουσία, αλλά μόνο το 13,4% αύξησε τον προϋπολογισμό για τις ψηφιακές του δράσεις. Πολλά μουσεία στράφηκαν στην ανάπτυξη podcasts, live μεταδόσεων και ψηφιακών παιχνιδιών. Το 80% των υπαλλήλων συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι.

Η Γερμανία είναι από τις πρώτες χώρες που άνοιξαν τα μουσεία τους, στις 22 Απριλίου, η Ιταλία που επλήγη σκληρά από την πανδημία σχεδιάζει να ανοίξουν τα δικά της μουσεία στις 18 Μαϊου, την ίδια μέρα με το Βέλγιο. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα ημερομηνίες επαναλειτουργίας. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα ανοίξουν τα μουσεία τους για το κοινό, ενώ τελευταία θα είναι η Ιρλανδία, στις 20 Ιουλίου.

Tags
Back to top button