Ο Φάλαρις, τύραννος του Ακράγαντα της Σικελίας κατά τον 6ο προ Χριστού αιώνα, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο σκληρούς ανθρώπους. Επέβαλλε φριχτά βασανιστήρια και τιμωρίες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ενώ ένα από τα πιο «διάσημα» εργαλεία βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε ήταν ο «χάλκινος, κούφιος ταύρος».
Ο Φάλαρις ανέθεσε στο γλύπτη Περίλαο να κατασκευάσει ένα χάλκινο, κούφιο ταύρο, ο οποίος θα λειτουργούσε ως μηχανή εκτέλεσης για εγκληματίες. Τα θύματα ρίχνονταν μέσα στο εσωτερικό του ταύρου από μια καταπακτή και κλειδώνονταν μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια άναβαν μια φωτιά κάτω από την κοιλιά του αγάλματος, με αποτέλεσμα ο ταύρος να μετατρέπεται… σε ένα «φούρνο ανθρώπων».
Ο Περίλαος, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Ilia Blinderman στο openculture.com, αποφάσισε να «προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα» αυτό το φρικιαστικό δημιούργημα, μετατρέποντας τον ταύρο σε ένα… μουσικό όργανο.
Τοποθέτησε μερικούς σωλήνες που κατέληγαν στα ρουθούνια του ταύρου, από τις οποίες το θύμα που είχε ριχτεί μέσα σε αυτόν και καιγόταν ζωντανό, προσπαθούσε να πάρει λίγο οξυγόνο. Αντί για τις κραυγές του, κάθε φορά που έπαιρνε ανάσα ο ταύρος έβγαζε μια ευχάριστη μελωδία.
Όταν ο γλύπτης παρουσίασε το «δημιούργημά» του, ο Φάλαρις εντυπωσιάστηκε από την… τερατώδη πανουργία του και αποφάσισε να… τον τιμωρήσει. Του ζήτησε να μπει μέσα στον ταύρο και να υποκριθεί ότι τσιρίζει από πόνο και ουρλιαχτά για να δοκιμάσουν το «μουσικό εργαλείο». Όταν ο Περίλαος μπήκε μέσα, ο Φάλαρις τον έκλεισε μέσα στον ταύρο και… άναψε τη φωτιά.
Ο κατασκευαστής του ήταν το πρώτο θύμα του ταύρου.
Ο Φάλαρις «διασκέδασε» με το μουσικό ταύρο, βασανίζοντας ανθρώπους για 16 χρόνια, ενώ όπως αναφέρεται στο βίντεο του Discovery World, το χρησιμοποιούσε σε γιορτές και συγκεντρώσεις με φίλους, ενώ προχώρησε ακόμη μέχρι του σημείου να βάζει και διάφορα αρωματικά μέσα σε αυτόν, προκειμένου να «βελτιώσει» τη μυρωδιά της καμένης, ανθρώπινης σάρκας!
Αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι ο ταύρος πετάχτηκε στη θάλασσα όταν εκθρονίστηκε ο Φάλαρις το 554 π.Χ.
Πηγή: xronontoulapo.blogspot.gr