Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο ηλεκτρισμός στην αρχαιότητα…

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Τυρρηνοί, οι Ετρούσκοι και κατόπιν οι Ρωμαίοι μελετούσαν με ζέση τα φαινόμενα του ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού. Γνώριζαν όχι μόνο τα μηχανικά και φυσικά, αλλά και τα φυσιολογικά του αποτελέσματα.Παρατηρούσαν επίσης με έκπληξη τη συσσώρευση του ηλεκτρισμού, η οποία περιοδικώς συμβαίνει στη θάλασσα και στη γη και γνώριζαν για το φως και τους ηλεκτρικούς σπινθήρες, που ενίοτε παράγονται αυτομάτως και από τους ανθρώπους και τα ζώα.Επιπλέον, γνώριζαν την ελκτική δύναμη του ήλεκτρου πάνω στα ελαφρά σώματα και της τουρμαλίνης που θερμαίνεται με την τριβή των δαχτύλων. Όμως, δεν κατάφεραν να συνδέσουν μεταξύ τους όλα αυτά τα φαινόμενα.Το ηλεκτρικό ρεύμα και η επίδρασή του στην οικονομία ενός τόπου ήταν κάτι άγνωστο για τους προγόνους μας. Αυτό συνέβαινε κυρίως διότι δεν κατείχαν τους τρόπους και τα μέσα, με τη χρήση των οποίων παράγουμε σήμερα κατά βούληση τον στατικό και δυναμικό ηλεκτρισμό και τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.Αλλά η ίδια η Φύση πρόδιδε το μυστικό του ηλεκτρισμού μέσα από την τέλεια ηλεκτρική τορπίλη του ιχθύος (νάρκη, όπως την αποκαλούσαν οι πρόγονοί μας), που προκαλούσε παράλυση στους εχθρούς του.Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ιατροί είναι αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιούσαν το ηλεκτροφόρο χέλι σαν ζωντανή ηλεκτρική συστοιχία. Πρώτος γι’ αυτό το θέμα μίλησε ο Γαληνός στα συγγράμματά του. Ο διάσημος αυτός Έλληνας ιατρός του δευτέρου μ. Χ. αιώνα έλεγε σχετικά:“Γνωρίζω ήδη πως η “νάρκη”, τοποθετημένη στο κεφάλι του ασθενούς, θεραπεύει την κεφαλαλγία κι έτσι, όταν προχώρησα σε τέτοια θεραπεία, διαπίστωσα πως το ηλεκτροφόρο χέλι είχε ευεργετικές ιδιότητες και καταπράυνε τον πόνο και τη δυσφορία”.Σε παρόμοιες πρακτικές είχαν καταφύγει ιατροί και στη Βυζαντινή Εποχή, όπως ο Αέτιος και ο Παύλος ο Αιγινίτης.Ακόμη, ο ιατρός του Αυτοκράτορα Κλαυδίου, ο Σκριβώνιος Λάργος, νάρκωνε τα πόδια όσων υπέφεραν από αρθρίτιδα με ηλεκτροφόρο χέλι, προκειμένου να θεραπεύσει το νόσημα, αλλά και να ανακουφίσει τον ασθενή από τους πόνους.Εν κατακλείδι, οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τον ηλεκτρισμό ως θεραπευτικό μέσο, χωρίς όμως να γνωρίζουν επ’ ακριβώς τις ιδιότητές του.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 01/08/1928…
Tags
Back to top button