«Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι η βάση του ναζισμού ιδεολογικά, πολιτικά, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής.Και,δυστυχώς,αναγκάζομαι να πω είναι και όχι ήταν γιατί αυτή η σύγκρουση παραμένει στα χρόνια μας ανοιχτή», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση μνήμης για τους 50.000 Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως παραμένει η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, που δεν παραγράφεται, όπως παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα των αποζημιώσεων των Ελλήνων Εβραίων. «Με τη σημερινή μας παρουσία δηλώνουμε ένα μεγάλο "παρών" στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με συστηματικές και απάνθρωπες διώξεις και εξοντώσεις από τους Ναζί», είπε στην ομιλία του ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Συγχρόνως, όμως, υπογραμμίζουμε πως έχουμε διαλέξει πλευρά στην ανοιχτή σύγκρουση. Είμαστε με τον άνθρωπο, είμαστε με τη ζωή, είμαστε με τις αξίες της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης, τον αλληλοσεβασμό, αξίες που συγχρόνως είναι στη βάση του πραγματικού πατριωτισμού».
Αναφέρθηκε στην εξόντωση των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ήταν η μαζικότερη εκδήλωση αντισημιτισμού στα Βαλκάνια, και στο πως η Ισραηλιτική Κοινότητα κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να είναι σήμερα «μια ζωντανή πραγματικότητα που επηρεάζει και επηρεάζεται από την όλη κοινωνική ζωή της πόλης».
Έκανε αναφορά στο "ναζιστικό μόρφωμα" της Χρυσής Αυγής και για τη σημερινή εποχή παρατήρησε: «Ζούμε σε μια περίπλοκη και αντιφατική εποχή, σε ένα σταυροδρόμι της Ιστορίας. Παλιές αντιθέσεις αναβιώνουν, η δημοκρατία ενάντια στο φασισμό, το κοινωνικό συμφέρον ενάντια στο συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική και κοινωνική δράση ενάντια στην ιδιώτευση και την ατομική συμφεροντολογική αλαζονεία, ο πατριωτισμός και ο πατριωτικός διεθνισμός ενάντια στο ρατσιστικό εθνικισμό. Είναι η περίοδος που ο καθένας και η κάθε μία διαλέγει πλευρά. Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού και των διαφόρων μορφωμάτων του. Είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει σήμερα και η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ευρώπη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ