Να περάσει την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η Εκκλησία, για την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, επιχειρεί πάλι η κυβέρνηση.
Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας, λίγο μάλιστα αφότου έχει «καταλαγιάσει» η κρίση με την Εκκλησία, προφανώς κλονίζει την προσπάθεια συναίνεσης, την οποία είχε υποσχεθεί ο Κώστας Γαβρόγλου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», είναι έντονες οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος του Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση –η σχετική συζήτηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει αύριο (19/1) στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι στη Γ΄ Λυκείου μεταξύ των μαθημάτων επιλογής θα είναι τα Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών.
Έτσι, θα είναι μαθήματα επιλογής τα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, Φιλοσοφία, Πολιτικοί και Κοινωνικοί Θεσμοί, Πληροφορική, Πολιτική Οικονομία, Ξένες Γλώσσες, Σχέδιο, Μουσική, Ιστορία της Τέχνης, μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Υποχρεωτικά θα είναι η Γλώσσα, η Γυμναστική και ένα δίωρο μάθημα δραστηριοτήτων, ενώ εύλογα οι μαθητές θα επιλέγουν υποχρεωτικά τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν ανά επιστημονικό πεδίο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ. Βάσει του ίδιου σχεδιασμού και στη Β΄ Λυκείου το μάθημα θα είναι επιλογής και θα ονομάζεται Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών.
Με βάση αυτό το σχεδιασμό, φαίνεται πως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θεωρεί δεδομένο ότι τα Θρησκευτικά θα είναι μάθημα επιλογής και απλώς μελετά τις ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας τους.
Το υπουργείο κάνει λόγο για μαθήματα κορμού και επιλογής και προσθέτει πως «δεν πρόκειται για οριστικοποιημένο ωρολόγιο πρόγραμμα».