Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Νέο κομήτη από τον διαστρικό χώρο εντόπισε ερασιτέχνης αστρονόμος

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) επισημοποίησε ότι, μετά τον «Οουμουαμούα» το 2017, ανακαλύφθηκε μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και δεύτερο αντικείμενο σαν κομήτης που προέρχεται από το διαστρικό χώρο.

Στον «επισκέπτη» δόθηκε από τη ΔΑΕ το όνομα «Μπορίσοφ» (2I/Borisov), επειδή ο πρώτος που είχε εντοπίσει στις 30 Αυγούστου το αντικείμενο, με ένα αυτοσχέδιο τηλεσκόπιο διαμέτρου 0,6 μέτρων, ήταν ο ερασιτέχνης αστρονόμος Γκενάντι Μπορίσοφ από την Κριμαία.

Ο «Μπορίσοφ» έχει την εμφάνιση κομήτη με κοντή ουρά και ήδη αστρονόμοι από όλο τον κόσμο στρέφουν τα τηλεσκόπιά τους για να τον μελετήσουν. Μετά από τις έως τώρα παρατηρήσεις της τροχιάς του από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, δεν υπάρχει πια αμφιβολία, σύμφωνα με τη ΔΑΕ, ότι πρόκειται για ένα διαστημικό σώμα με διαστρική προέλευση, δηλαδή προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα, εξ ου και ο αρχικός προσδιορισμός 2Ι (Intestellar).

Η διάμετρος του «Μπορίσοφ» εκτιμάται ότι είναι λίγα χιλιόμετρα. Από τους χιλιάδες κομήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, κανενός η τροχιά δεν είναι τόσο υπερβολική όσο του «Μπορίσοφ». Θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο (περιήλιο) στις 7 Δεκεμβρίου φέτος, όταν θα βρίσκεται σε απόσταση δύο αστρονομικών μονάδων από τη Γη (μία ΑΜ είναι η απόσταση Γης-Ήλιου).

Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα έχει τη μεγαλύτερη φωτεινότητά του στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου του πλανήτη μας και στη συνέχεια θα αρχίσει το μακρύ ταξίδι της εξόδου του από το ηλιακό μας σύστημα για πάντα. Οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν για αρκετούς μήνες, περισσότερους απ' ότι τον «Οουμουαμούα».

Ήδη το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Καναρίων Νήσων, διαμέτρου 10,4 μέτρων, κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία του περαστικού «Μπορίσοφ». Υπό διερεύνηση βρίσκονται διάφορα επιστημονικά ερωτήματα, όπως γιατί έως τώρα δεν είχαν ανακαλυφθεί διαστρικά σώματα μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και πόσο συχνά αυτά απαντούνται στο διάστημα.

 

 

Tags
Back to top button