Η NASA ανακοίνωσε ότι το Curiosity ανακάλυψε αρχαίες λίμνες στην επιφάνεια του Άρη, στην περιοχή που αφίχθη για έρευνα και η οποία ονομάζεται... «μονάδα που φέρει άργιλο». Με άλλα λόγια, έφτασε σε μία τεράστια κοιλάδα, τον πυθμένα δηλαδή μίας αρχαίας λίμνης, που είναι γεμάτος χρήσιμα ορυκτά.
Αυτή η περιοχή, η οποία ονομάζεται «μονάδα που φέρει άργλο», είναι το σημείο που οι ερευνητές έχουν πολλά σημάδια που υπονοούν την παρουσία μεταλλικών ορυκτών. Η «κρυφή μάζα», όπως την αποκαλεί η NASA, επιβεβαιώθηκε σε ένα ζεύγος τοποθεσιών γεώτρησης που ονομάζονται Kilmarie και Aberlady. Η NASA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα δύο δείγματα γεωτρήσεων που ανακτήθηκαν από το Kilmarie και το Aberlady είχαν τις υψηλότερες ποσότητες μεταλλικών ορυκτών που έχει βρει το Curiosity κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον πλανήτη Άρη.
Οι εμπειρογνώμονες της NASA διαπίστωσαν ότι η περιοχή είναι εμπλουτισμένη με πηλό (άργιλο) πριν από την άφιξη του Curiosity στον «κόκκινο πλανήτη» το 2012. Η επιβεβαίωση των στοιχείων, θα σημαίνει την ύπαρξη στο σημείο μίας σημαντικής ποσότητας νερού, ήτοι μίας αρχαίας λίμνης στον κρατήρα της Martian Gale.
Ένα ορυκτολογικό εργαλείο στο rover που ονομάζεται CheMin ανέλυσε αυτά τα δείγματα πετρωμάτων, βρίσκοντας υψηλά επίπεδα αργιλικών ορυκτών και πολύ μικρές ποσότητες αιματίτη. Ο διαστημικός οργανισμός έχει ασχοληθεί με την εξερεύνηση του όρους Sharp και της γύρω περιοχής για στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Άρης είχε κάποτε συνθήκες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζωή.
Αν και τα δείγματα επιβεβαίωσαν ότι μέρος του Άρη είναι εμπλουτισμένο με πηλό, όπως αναμενόταν, η NASA λέει ότι δεν έχει ακόμη διευκρινήσει τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη. Παρόλα αυτά, η NASA χαρακτηρίζει ως «πιθανή» την ύπαρξη αρχαίας λίμνης στο σημείο, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να προβεί σε ασφαλή συμπεράσματα.