Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

NASA: Ολόκληρο το ηλιακό σύστημα μέσα σε 2,5 λεπτά (βίντεο)

H τεχνολογία έχει αποδείξει πως ο χρόνος είναι σχετικός. Μέσα από τα βίντεο παρουσιάζονται αιώνες σε μερικά μόλις λεπτά. Αυτό έκανε και η (NASA) με τον κύκλο ζωής τους ηλιακού μας συστήματος.

Με ένα βίντεο διάρκειας περίπου 2,5 λεπτών, η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) κατάφερε να χωρέσει περίπου 13 δισ. χρόνια, όσα δηλαδή ένα ηλιακό σύστημα για να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του στο αχανές Σύμπαν.

Πιο συγκεκριμένα, η NASA θέλησε να περιγράψει όσο πιο απλά γινόταν, όλες τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα από την στιγμή της δημιουργίας ενός καινούργιου πλανήτη μέχρι την στιγμή του θανάτου του, όταν και μετατρέπεται σε λευκό νάνο κι εκρήγνυται, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την εξέλιξη της δημιουργίας των ουράνιων σωμάτων του Σύμπαντος.

Η NASA χώρισε το παραπάνω χρονικό διάστημα των 13 δισεκατομμυρίων ετών σε επτά βήματα, εξηγώντας παράλληλα τα όσα συμβαίνουν στο άστρο και στους πλανήτες από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι και το τέλος τους.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα φτάνει μέχρι τα 100.000 χρόνια από την γέννηση του άστρου, διάστημα κατά το οποίο ο πλανήτης στην ουσία είναι ένα ψυχρό σύννεφο, το οποίο έρχεται σε επαφή με αέριες μάζες, δημιουργώντας έναν δακτύλιο γύρω του, που του δίνει το σχήμα «τηγανίτας».

Στο δεύτερο βήμα, που διαρκεί μέχρι το ένα εκατομμύριο χρόνια τα υλικά που είναι συγκεντρωμένα γύρω από τον νεογέννητο άστρο αρχίζουν να σχηματοποιούνται, ενώ το σύννεφο μετατρέπεται σταδιακά σε δίσκο, ενώ σε αυτό το χρονικό σημείο αρχίζει να δυναμώνει η λάμψη του, καθώς τροφοδοτείται από τα αέρια του δακτυλίου του.

Το τρίτο βήμα φθάνει μέχρι τα δέκα εκατομμύρια χρόνια, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα η ζωή του άστρου σημαδεύεται από συνεχείς συγκρούσεις ουράνιων σωμάτων, τα οποία σταδιακά δημιουργούν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Το τέταρτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ενώ οι έφηβοι πλανήτες κλυδωνίζονται από συνεχείς συγκρούσεις με ουράνια σώματα, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζουν να δημιουργούνται κι οι δορυφόροι τους.

Στο πέμπτο στάδιο, οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος λαμβάνουν τις οριστικές θέσεις τους σε τροχιά γύρω από το άστρο, ενώ αυτό στο βήμα διαρκεί μέχρι και 10 δισ. χρόνια από την γέννηση του αστεριού.

Από το έκτο στάδιο κι έπειτα ξεκινά κι η αντίστροφη μέτρηση για την ζωή του αστεριού, καθώς από τα δέκα δισ. χρόνια μέχρι και τα 11 δισ. χρόνια αρχίζει και μετατρέπεται σε κόκκινο γίγαντα, εκπέμποντας πολλαπλάσια θερμότητα από το παρελθόν και «καταπίνοντας σταδιακά» τους κοντινούς σε αυτό πλανήτες.

Ο κύκλος της ζωής του ηλιακού συστήματος ολοκληρώνεται περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια μετά την δημιουργία τους, όταν ο κόκκινος γίγαντας εκρήγνυται και μετατρέπεται σε λευκό νάνο, ο οποίος και θα δώσει τις «πρώτες ύλες» για την δημιουργία νέων άστρων και πλανητών.
 

Tags
Back to top button