Ένας μικρός αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον «2020 SW» που έχει μήκος πέντε έως δέκα μέτρα και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.000 έως 28.00 χιλιομέτρων, πολύ πιο κοντά από ό,τι είναι το φεγγάρι.
Οι αστρονόμοι υπολόγισαν προσεγγιστικά το μέγεθός του από την λαμπρότητα του. Αν και το ουράνιο σώμα δεν θα συγκρουστεί με τη Γη, ακόμα και αν έπεφτε στον πλανήτη είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διαλυόταν στην ατμόσφαιρα, μέσα σε μία μπάλα φωτός και πεπιεσμένων αερίων.
«Υπάρχουν πολλοί μικροί αστεροειδείς όπως αυτός, και αρκετοί πλησιάζουν τον πλανήτη μας εξίσου κοντά, αρκετές φορές κάθε χρόνο», εξηγεί ο διευθυντής του κέντρου "Near-Earth Object Studies" της NASA Πολ Χόντας, που παρακολουθεί και μελετά όσα ουράνια σώματα που πλησιάζουν τη Γη. «Στην πραγματικότητα αστεροειδείς αυτού του μεγέθους προσκρούουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μία με δύο φορές τον χρόνο», προσθέτει.
Ο αστεροειδής 2020 SW ανακαλύφθηκε μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου, από το παρατηρητήριο στην Καταλίνα της Αριζόνα, που χρηματοδοτείται από τη NASA.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν την τροχιά του με τη βοήθεια εξοπλισμού υψηλής ακρίβειας και απέκλεισαν την πιθανότητα πρόσκρουσης που, ούτως ή άλλως, θα ήταν εντελώς ακίνδυνη για τον πλανήτη.
Το ουράνιο σώμα θα φτάσει στο περίγειο (κοντινότερο σημείο) στις 24 Σεπτεμβρίου, πετώντας έξω από την ατμόσφαιρα, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα επιστρέψει στην «γειτονιά της Γης» το 2041, περνώντας σε μεγαλύτερη απόσταση.
Το 2005, το Αμερικανικό Κογκρέσο ανέθεσε στη NASA να χαρτογραφήσει και να εντοπίσει το 90% των κοντινών στη γη αντικειμένων, με διάμετρο ίση ή μεγαλύτερη των 140 μέτρων. Αυτοί οι μεγαλύτεροι αστεροειδείς αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή σε περίπτωση πρόσκρουσης, αλλά μπορούν και εντοπιστούν πολύ νωρίτερα, καθώς είναι λαμπρότεροι από τους πιο μικρούς.
Εκτιμάται πως υπάρχουν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια αστεροειδής όπως ο ακίνδυνος 2020 SW αλλά είναι δύσκολο να ανακαλυφθούν πριν πλησιάσουν πολύ τη Γη.
«Οι δυνατότητες της NASA διαρκώς βελτιώνονται και πλέον βρίσκουμε τέτοιους αστεροειδείς, λίγες ημέρες πριν περάσουν κοντά από τη Γη», εξηγεί ο Χόντας.