Η NASA γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο ένας αστεροειδής με διπλάσιο μέγεθος από την Γη, που χαρακτηρίστηκε ως «δυνητικά επικίνδυνος» θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας και ειδικότερα από το ψηλότερο κτήριο του κόσμου.
Είναι απίθανο ο αστεροειδής 231937 (2001 FO32) να χτυπήσει τη Γη καθώς θα βρεθεί σε απόσταση 4 φορές από εκείνη που έχει η Σελήνη. Ωστόσο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, εντάσσεται στην κατηγορία που η NASA αποκαλεί γεωπλήσια αντικείμενα (Near Earth Objects).
Στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη θα βρεθεί το απόγευμα της 21ης Μαρτίου 2021. Ο αστεροειδής έχει χαρακτηριστεί «δυνητικά επικίνδυνος» καθώς «μπορεί να χτυπήσει» τον πλανήτη κάποια στιγμή στο μέλλον του ηλιακού συστήματος, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο αστεροειδής 231937 είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που θα «πλησιάσει» τη Γη φέτος και έχει μέγεθος διπλάσιο από εκείνο του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, του Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.
Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 από μια σειρά τηλεσκοπίων στο Νέο Μεξικό που ήταν μέρος του προγράμματος Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR). Το πρότζεκτ του MIT χρηματοδοτείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τη NASA και εντόπισε τον διαστημικό βράχο στις 23 Μαρτίου 2001. Έκτοτε τον παρακολουθεί.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις παρατηρήσεις, οι αστρονόμοι υπολόγισαν την τροχιά του, βρήκαν πόσο κοντά θα έφτανε στη Γη και κατέληξαν ότι θα πηγαίνει με στα 77.000 μίλια / ώρα.
Το SpaceReference.org έγραψε για τον αστεροειδή: «Με βάση τη φωτεινότητα και τον τρόπο που αντανακλά το φως, το 2001 FO32 έχει πιθανώς διάμετρο από 0,767 έως 1,714 χιλιόμετρα, καθιστώντας το μεγαλύτερο από 97% περίπου των αστεροειδών αλλά μικρότερο σε σύγκριση με τους μεγάλους αστεροειδείς».