«Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει και να μπει η συζήτηση επί των πραγματικών δεδομένων, ώστε κάθε πλευρά να πει ποια δεδομένα εμπιστεύεται: αυτά του ΔΝΤ ή των Ευρωπαίων και κυρίως να το πει η γερμανική πλευρά, διότι το Ταμείο επιμένει ότι με βάση τα δικά του στοιχεία επιμένει για νέα μέτρα, ενώ η πραγματικότητα δεν είναι αυτή», τόνισε σε συνέντευξή του ο Νίκος Παππάς.
Όπως επανέλαβε πολλές φορές, «οι δανειστές δεν είναι ένα ενιαίο μπλοκ, έχουν διαφορές μεταξύ τους τόσο για το χρέος όσο και για το status στο οποίο βρίσκεται η οικονομία», υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή δεν θεμελιώνεται από τα δεδομένα που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι χρειάζονται νέα μέτρα» και προσθέτοντας «έχουμε συμφωνία ως το 2018, η οποία λειτουργεί και δεν ανακύπτει από πουθενά η ανάγκη για νέα μέτρα, εκτός από άλλες χώρες που είναι σε προεκλογική περίοδο, όπως αυτές στην Κεντρική Ευρώπη».
«Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα. Όποιος ισχυρίζεται ότι χρειάζονται, θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μας πείσει» σημείωσε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνημένα, έχει αποδώσει δημοσιονομικά, έχει εμφανίσει καλύτερους δείκτες. Όλα τα δεδομένα καταμαρτυρούν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί και ότι τα καταφέρνει, φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν το παραδέχονται, διότι βαρύνονται από τα σφάλματα των δύο προηγούμενων προγραμμάτων.
Για τον ρόλο και την στάση του ΔΝΤ
«Η ελληνική πλευρά πριν την συμφωνία του Ιουλίου είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση. Άλλοι ζήτησαν το ΔΝΤ και η Ελλάδα συμφώνησε για να προχωρήσει η συμφωνία. Τώρα οι ίδιοι έχουν πρόβλημα, με τις θέσεις του Ταμείου για την ανάγκη διευθέτησης του χρέους», επεσήμανε ο ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κι Ενημέρωσης.
Αναφορικά με μια ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Παππάς απάντησε «σιγά τώρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο. Μέχρι και ο κ. Σόιμπλε, που έχει πολιτευτεί εδώ και χρόνια με την θέση ότι το Ταμείο είναι απαραίτητο στα ελληνικά προγράμματα, αλλά για πρώτη φορά άρχισε να περιγράφει μια νέα κατάσταση, χωρίς το ΔΝΤ», συμπληρώνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι «χωρίς νέα συμφωνία. Δεν χρειάζεται νέα. Εμείς έχουμε συμφωνία με ESM, που είναι εν ισχύ και αποδίδει».
Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κ. Παππάς είπε ότι «χρειάζεται ένα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, για να υπερασπιστούμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
«Η εικόνα από την συζήτηση μέσα στο Eurogroup δεν είναι αυτή που κάποια μέσα ενημέρωσης, κυρίως διεθνή, επέλεξαν να αναπαράγουν. Κάποιοι δεν έχουν την τόλμη να δηλώσουν δημοσίως αυτά που οι ίδιοι διαρρέουν» είπε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κι Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «στην Γερμανία κλιμακώνεται μια συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα και την ανάγκη να μην υπάρξουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας¨και ότι «το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας, το «αδελφό» κόμμα της ΝΔ, έχει καταστήσει εκ των πραγμάτων ως κεντρικό προεκλογικό θέμα το ελληνικό πρόγραμμα».
Ο Τσακαλώτος και τα σενάρια εκλογών
Σχετικά με τις πληροφορίες για ρήξη στις σχέσεις Τσακαλώτου – Τσίπρα, ο κ. Παππάς είπε ότι προέρχονται από «ευφάνταστα σενάρια, στα οποίο ποντάρει η ΝΔ, που τα εφηύρε για να απαλύνει τον πόνο της από την συζήτηση στην Βουλή για την διαπλοκή».
«Τα σενάρια πολιτικού εκτροχιασμού, τα σκέφτονται, τα πριμοδοτούν και τα συντηρούν στην επικαιρότητα κύκλιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εύχονται ακόμη μια καταστροφή. Καταστροφή δε θα γίνει, η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα», τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, είπε «αυτές τις δημοσκοπήσεις μπορεί να τις πάρει ο κ. Μητσοτάκης να τις βάλει κάτω από το μαξιλάρι του και να ονειρεύεται ότι θέλει. Θα πάθει ότι και οι οπαδοί του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στο δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης».