Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Ν. Παππάς για καναλάρχες: Είναι ντροπή να ζητούν να μην καταθέτουν «πόθεν έσχες»

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα διεξαχθεί κατ΄ εφαρμογή του ισχύοντος νόμου. Η διαδικασία επανεκκινείται κανονικά, τονίζει ο Νίκος Παππάς στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια συνέντευξη που έδωσε λίγες ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ την Παρασκευή, σημειώνοντας πως καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί ότι ο νόμος 4339 είναι εν τω συνόλω αντισυνταγματικός.

«Θα βγάλουμε μια φωτοτυπία της απόφασης και θα τους τη στείλουμε», απαντά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης που «είχαν βάλει πλάτες για να υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας» και επιμένουν και μετά την απόφαση να μιλούν για ήττα της κυβέρνησης.

Έντονα επικριτικός για την απόφαση των καναλαρχών να αιτηθούν στο ΣτΕ εξαίρεσή τους από την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες», υπογραμμίζει ότι η επιλογή τους αυτή «είναι ντροπή και οφείλουν με όρους αυτοσεβασμού να την αποσύρουν». Σχολιάζει πως «είναι προφανές ότι κάτι θέλουν να κρύψουν» και στέλνει το μήνυμα ότι «ο καιρός όπου η Πολιτεία αντί να βάζει κανόνες, έκανε αβάντες για να μπορούν να κρύβονται όσα θέλουν ορισμένοι να κρύψουν, έχει τελειώσει». Δηλώνει ότι στον διάλογο με το ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών προσέρχεται «με καθαρή θέση και με απόλυτη διάθεση για συναίνεση».

Ο Νίκος Παππάς μιλά αναλυτικά και για τα πολιτικά ζητήματα γύρω από τη β” αξιολόγηση. Κλείνοντας τα όποια σενάρια, όπως μεταξύ άλλων και αυτό των εκλογών, που «βλέπει» η αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς διατυπώνει το κεντρικό μήνυμα: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει. «Θα εντείνουμε τις πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες, θα ανοίξουμε τον πολιτικό διάλογο, θα επιβάλουμε την ειλικρίνεια, γιατί δεν μπορεί πολιτικές απόψεις και σκοπιμότητες να ενδύονται τον μανδύα της εφαρμογής αλάνθαστων οικονομικών πολιτικών», προαναγγέλλει.

Ερωτηθείς με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, ο κ. Παππάς επισημαίνει ως βασικό κίνδυνο το να υπερισχύσουν οι απόψεις που επιθυμούν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν νέες κωλυσιεργίες. Σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η παρουσία του ΔΝΤ έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις και πως τα επιχειρήματα που κόμιζαν οι υποστηρικτές της άποψης ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο για το ελληνικό πρόγραμμα, έχουν υποστεί πλήγμα από την ίδια την πραγματικότητα. Η Ελλάδα εφαρμόζει τη συμφωνία, σημειώνει, για να τονίσει πως το ΔΝΤ, που φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για την πορεία του προγράμματος, «πρέπει να αποφασίσει γρήγορα τι θέλει να κάνει».

Ο Νίκος Παππάς τονίζει ότι οι κανόνες δεν μπορεί να είναι α λα καρτ και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενταχθεί η Ελλάδα άμεσα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Περιγράφει αδιέξοδο της ΝΔ, σημειώνοντας πως «η καταστροφή για την οποία προσεύχεται» δεν έρχεται και έτσι το αφήγημα της υπονομεύεται θεμελιωδώς. «Τι θα κομίσει ως επιχείρημα στον πολιτικό διάλογο; Τη νοσταλγία της για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πτυχές του προγράμματος τις οποίες εμείς καταφέραμε και ακυρώσαμε;», διερωτάται.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αναφέρει πως το ζήτημα είναι ποιος είναι ο κεντρικός προσανατολισμός και αν έχουν βγάλει συμπεράσματα από την ιστορική πια πορεία τους και τα αποτελέσματα που επέφερε η διαρκής ταύτιση με τη Δεξιά.

Η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ερ. Κύριε υπουργέ, τι σηματοδοτεί πολιτικά για την κυβέρνηση και εσάς προσωπικά η πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες;

Απ. Νομίζω ότι επανεκκινείται μια διαδικασία στην οποία είχε μπει ένα προσωρινό «φρένο» και κυρίως είναι μια απόφαση που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο νόμος μας είναι εν τω συνόλω αντισυνταγματικός. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4339, και αυτό νομίζω είναι και ένα μάθημα ότι η προπαγάνδα έχει το όριο της σύγκρουσης με την αλήθεια: Όταν συγκρούεται με την αλήθεια, παύει να μπορεί να έχει και την αποτελεσματικότητα που επιθυμούν να έχει όσοι την εκτοξεύουν.

Ερ. Είδαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν μια κοινή αντίδραση αναφορικά με την απόφαση που δημοσιεύτηκε και συνεχίζουν να μιλούν για «ήττα της κυβέρνησης». Πώς απαντάτε;

Απ. Η απόφαση του ΣτΕ καταγράφει ότι 27 χρόνια είχαμε ένα παράνομο καθεστώς. Κάνει αναφορά στις προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου του συνταγματικού δικαστηρίου που υπογράμμιζαν αυτό το παράνομο και αντισυνταγματικό καθεστώς. Υπογραμμίζει ότι οι συχνότητες και το τηλεοπτικό φάσμα είναι ένας σπάνιος εθνικός πόρος για τη χρήση του οποίου δεν μπορεί να μην καταβάλλεται τίμημα. Αν νομίζουν ότι δικαιώθηκαν όσοι είχαν βάλει πολιτικές πλάτες για να υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, όσοι μας κατηγορούσαν ότι κακώς πράττουμε επειδή δεν υπάρχουν άδειες και όσοι ισχυρίζονταν ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα, θα βγάλουμε μια φωτοτυπία της απόφασης και θα τους τη στείλουμε.

Ερ. Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας προσέφυγε στο ΣτΕ θέλοντας να εξαιρεθούν από την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες». Πιστεύετε ότι θέλουν να κρύψουν κάτι οι καναλάρχες;

Απ. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι κάτι θέλουν να κρύψουν. Και είναι προφανές, γιατί δεν ήθελαν να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός μας, στον οποίο υποχρεώθηκαν να καταθέσουν δηλώσεις «πόθεν έσχες», σε αντίθεση με τον διαγωνισμό της Digea για τον ψηφιακό πάροχο, όπου δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος. Λοιπόν, ο καιρός όπου η Πολιτεία αντί να βάζει κανόνες, έκανε αβάντες για να μπορούν να κρύβονται όσα θέλουν ορισμένοι να κρύψουν, έχει τελειώσει. Η απόφαση τους να προσφύγουν για να αποκτήσουν δικαίωμα μη κατάθεσης «πόθεν έσχες» είναι ντροπή και οφείλουν με όρους αυτοσεβασμού να την αποσύρουν.

Ερ. Ως προς τον αριθμό των αδειών, θα υπάρξει συναίνεση δική σας με τα μέλη του ΕΣΡ για να καθοριστεί αυτός ο αριθμός; Είστε διατεθειμένοι να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία;

Απ. Προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καθαρή θέση και με απόλυτη διάθεση για συναίνεση. Δεν νομίζω ότι θα είναι αυτό το σημείο το οποίο θα μπορέσει να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της διαδικασίας την οποία περιμένει όλη η κοινωνία.

Ερ. Να περάσουμε σε θέματα της διαπραγμάτευσης. Υπουργέ, εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης λόγω της επιμονής μέρους των δανειστών σε παράλογες και ακραίες απαιτήσεις, πώς πρέπει να δράσει η κυβέρνηση; Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι σύντομα, εντός του έτους, θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

Απ. Εάν ανατρέξετε στις ειδήσεις των εφημερίδων και τις αναρτήσεις του διαδικτύου του περασμένου έτους θα δείτε εκατοντάδες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ οι οποίες προβλέπουν εκλογές κάθε Σαββατοκύριακο. “Αρα λοιπόν δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την τακτική της ΝΔ. Αυτό που αλλάζει είναι ότι αποδίδει όλο και περισσότερο η επιλογή της ανοικτής οικονομικής και πολιτικής διπλωματίας της κυβέρνησης. Η κυβέρνησή μας δεν έμεινε στην πολιτική μηχανική και την αρχιτεκτονική των διαπραγματεύσεων με ρυθμούς και δομές τρόικας. “Ανοιξε τη διαδικασία, την πολιτικοποίησε. «Επέβαλε» το να είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσμός επιβλέπων και αξιολογών το ελληνικό πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων να έχουν απόλυτη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και να πιστεύουν κι αυτοί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην τροχιά σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

Ερ. “Αρα δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε κάτι.

Απ. Όχι. Θα εντείνουμε τις πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες, θα ανοίξουμε τον πολιτικό διάλογο, θα επιβάλουμε την ειλικρίνεια, θα σας έλεγα, γιατί δεν μπορεί πολιτικές απόψεις και σκοπιμότητες να ενδύονται τον μανδύα της εφαρμογής αλάνθαστων οικονομικών πολιτικών. Η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι δύο προγράμματα στην Ελλάδα κατέρρευσαν οικονομικά και πολιτικά και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο αποδίδει. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με τους πάντες ποιοί είναι οι λόγοι οι οποίοι κάνουν αυτό το πρόγραμμα να αποδίδει.

Ερ. Από την Παρασκευή φαίνεται ότι προκύπτουν κάποια νέα δεδομένα. Ο Β. Σόιμπλε δηλώνει τώρα ότι στην περίπτωση που βγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του υπάρχοντος προγράμματος, ενδεχομένως να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση και ίσως νέο πρόγραμμα. Με ενδεχόμενη έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, από τη μια θα απαλλαγείτε από τις παράλογες απαιτήσεις του, όμως από την άλλη εμφανίζεται ο κίνδυνος μιας νέας διαπραγμάτευσης από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με το δεδομένο ότι η Γερμανία διανύει προεκλογική περίοδο. Μια τέτοια κατάσταση δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθεί το 2017, ως έτος που έχετε προσδιορίσει ως ορόσημο για την έξοδο από την κρίση;

Απ. Φαίνεται ότι ο βασικός κίνδυνος είναι να υπερισχύσουν οι απόψεις οι οποίες επιθυμούν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν νέες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Και θα έλεγα ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής η παρουσία του ΔΝΤ έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Ξέρετε κ. Λιονάκη, οι υποστηρικτές της άποψης ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο για το ελληνικό πρόγραμμα συνήθως κόμιζαν στη συζήτηση δύο επιχειρήματα: Το πρώτο είναι ότι το ΔΝΤ έχει μια τεχνοκρατική επάρκεια που του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να υπολογίζει τα πράγματα καλά, να προβλέπει το πώς θα πάει η οικονομία. Αυτός ο ισχυρισμός έχει υποστεί ένα βαθύτατο πλήγμα. Η ίδια η Κομισιόν αμφισβητεί το πώς και το γιατί το ΔΝΤ υπολογίζει τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Το δεύτερο επιχείρημα που έφερναν στη συζήτηση οι υποστηρικτές της παρουσίας του ΔΝΤ ήταν ότι το Ταμείο ήταν διαπρύσιος κήρυκας τής αναδιάρθρωσης του χρέους. Η πραγματικότητα όμως έδειξε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκίνησε χωρίς το ΔΝΤ να είναι και με τα δύο πόδια στο πρόγραμμα.

Ερ. Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια βάσιμη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα;

Απ. Δεν θα ήθελα να κάνω τέτοιες υποθέσεις. Θέλω να επαναλάβω το εξής: το ΔΝΤ βρέθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα όχι επειδή το απαίτησε η Ελλάδα, αλλά επειδή το απαίτησαν άλλοι. Υπάρχει μια συμφωνία την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει. Το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για την πορεία και την εφαρμογή του προγράμματος. Πρέπει να αποφασίσει γρήγορα τι θέλει να κάνει.

Ερ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν φτάνει μόνο η συμφωνία επί της β΄ αξιολόγησης, αλλά ότι η ΕΚΤ ζητεί και αποφάσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι εφικτό να υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις έως τις 9 Μαρτίου που συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ;

Απ. Νομίζω ότι θα πρέπει να μην πορευόμαστε με βάση τις πληροφορίες, θα πρέπει να επιβεβαιώνουμε τη σταθερή προσήλωση σε κανόνες, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, και τους κανόνες να τους συζητάμε με ανοικτά μυαλά και όχι δέσμιοι ιδεολογικών αγκυλώσεων. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενταχθεί η Ελλάδα άμεσα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ερ. Σε αυτή την κρίσιμη φάση, πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Απ. Νομίζω ότι είναι σε μια φάση δυσκολίας, διότι η καταστροφή την οποία ευχόταν δεν ήρθε. Προσεύχεται για την καταστροφή, αυτή δεν έρχεται και όσο δεν έρχεται το αφήγημα της υπονομεύεται θεμελιωδώς. Διότι, ξέρετε, όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, όταν έχει μειωθεί κι άλλο η ανεργία, όταν έχει αναπτυχθεί η οικονομία, όταν έχει επί της ουσίας βγει από την κρίση, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τι θα έχει να πει η ΝΔ στους Έλληνες πολίτες. Η παράταξη δηλαδή που βύθισε την ελληνική οικονομία και κατέστρεψε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, τι θα κομίσει στον πολιτικό διάλογο ως επιχείρημα; Τη νοσταλγία της για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πτυχές του προγράμματος τις οποίες εμείς καταφέραμε και ακυρώσαμε; Θα επιμείνει στις απολύσεις που υπέγραψε το 2014; Θα επιμείνει στην κατάργηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση; Θα εκδιώξει τους ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλιση από τα νοσοκομεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Θα άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας; Ποια από όλα αυτά θα επιβάλει; Θα επιβάλει τις ομαδικές απολύσεις;

Εδώ έχουμε λοιπόν τον πυρήνα ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος που έχει ακυρωθεί, είναι ο πυρήνας του προγράμματος της ΝΔ, και νομίζω δεν είναι και καθόλου ντροπαλοί να τον εκστομίζουν και να τον περιγράφουν. Βοηθάει αυτό τον πολιτικό διάλογο…

Ερ. Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Είχαμε τώρα τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ.

Απ. Νομίζω το θέμα με τα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν είναι θέμα συμπόρευσης ή μη συμπόρευσης πολιτικών που έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες ευθύνες για την πορεία της χώρας. Το θέμα είναι ποιος είναι ο κεντρικός προσανατολισμός και αν έχουν βγάλει συμπεράσματα από την ιστορική πια πορεία τους και τα αποτελέσματα που επέφερε η διαρκής ταύτιση με τη Δεξιά. Αυτό θα είναι το πιο ενδιαφέρον ερώτημα για τα στελέχη αυτών των κομμάτων. Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν.

Tags
Back to top button