Ο πρόεδρος της βουλής, ο οποίος παίρνει μέρος, στην Ρώμη, στην έκτακτη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ερώτηση σχετικά με την Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων και την ανάγκη μιας κοινωνικής Ευρώπης, είπε στην εφημερίδα που κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Μας ενδιαφέρει μόνον μια Ευρώπη η οποία να είναι κοινωνική».
«Πρώτα απ΄όλα θεωρώ θετικό το ότι δημιουργήθηκε μια συνεργασία ανάμεσα στις χώρες του Νότου, και με πρωθυπουργούς διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών καταβολών. Η προμετωπίδα περί Ευρώπης ομόκεντρων κύκλων ή των πολλαπλών μεγαλύτερων και μικρότερων ταχυτήτων είναι στον αντίποδα σε σχέση με μια πραγματική ισονομία μεταξύ των κρατών, με την αλληλεγγύη, με την κοινωνική συνοχή και την πορεία προς την πολιτική Ευρώπη. Τα πραγματικά προβλήματα είναι εκείνα της κοινωνικής ατζέντας, μιας συμφωνίας επί των σημαντικότερων προβλημάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό και η απόρριψη μιας λιτότητας δίχως τέλος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επίσης, θα έπρεπε να λειτουργήσει ως τελευταίος θεσμός καταφυγής, για να μπορεί να λύσει οικονομικές κρίσεις σαν την ελληνική, και όχι μόνον. Εκείνη των πολλαπλών ταχυτήτων και η κοινωνική, είναι δυο διαφορετικές στρατηγικές και εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της δεύτερης. Όποιος στηρίζει την πρώτη, στην πραγματικότητα επιθυμεί τα ελλείμματα των χωρών του Νότου να γίνουν πλεονάσματα για τις χώρες του Βορρά» αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ.Βούτσης τονίζει: «Η συμφωνία η οποία επετεύχθη τον Αύγουστο του 2015 ήταν ένας συμβιβασμός. Σεβόμαστε όλα όσα συμφωνήσαμε με προσπάθειες, εκεί που υπάρχει υπερκάλυψη των στόχων με υπερέσοδα, να έχουν μια κοινωνική χρησιμότητα σε κρίσιμους τομείς, υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Αν τώρα ζητούνται και νέα μέτρα, για θέματα που είχαν κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση, δημιουργείται ένα πρόβλημα που είναι και η αιτία της αναβολής της τελικής συμφωνίας».
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν αυτό οφείλεται στις διαφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο πρόεδρος της βουλής απαντά: «Ακριβώς, ιδίως σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και την διαχείριση και απομείωση του χρέους. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ να υιοθετήσει μια λύση με τελικό μηδενικό δημοσιονομικό κόστος - χωρίς, δηλαδή, κοινωνικό κόστος - είναι μια έντιμη συμφωνία, στα όρια της συνέχισης και ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης, το 2018. Ώστε να μην υπάρξει τέταρτο. Αυτή είναι η μάχη μας. Βρισκόμαστε εν δικαίω, και σε ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο σύμμαχων και συναινετικών απόψεων».
Με αναφορά στο θέμα της ανεργίας και στις πιο αναγκαίες παρεμβάσεις για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί, ο Νίκος Βούτσης αναφέρει στην Il Manifesto. «Η ανεργία είναι πράγματι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχει μια μείωση που φτάνει μέχρι το 3%, αλλά το συνολικό ποσοστό παραμένει ακόμη πολύ υψηλό, όπως και εκείνο της ανεργίας των νέων. Κάτι που οδήγησε τριακόσιες χιλιάδες νέους στο να πάνε στο εξωτερικό.
Είναι μια τεράστια κοινωνική και οικονομική αιμορραγία. Υπάρχει και το πρόβλημα των μακροχρόνια άνεργων, με μεγάλες συνέπειες επί των οικογενειών και της κοινωνίας. Το πρόγραμμα που ετοιμάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, και το οποίο δεν θα επιβαρύνει τα ετήσια ελλείμματα, θα είναι μια μεγάλη και άμεση απάντηση για δημιουργία θέσεων εργασίας την προσεχή διετία. Παράλληλα, η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης και για την Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο, θετικό κλίμα για τις επενδύσεις, σε τομείς όπως είναι η ενέργεια και ο τουρισμός. Όλοι αναγνωρίζουν, τέλος, ότι κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ».
H Ιl Manifesto, τέλος, ρωτά τον πρόεδρο της βουλής αν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και πως βλέπει τα γκάλοπ που παρουσιάζουν προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Στην στρατηγική της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν από την λήξη της συνταγματικής θητείας και πριν από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που αναλάβαμε με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Δεν θα κάνουμε αιφνιδιαστικές κινήσεις. Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθεί, με την κοινωνία όρθια, τον Αύγουστο του 2018. Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι σαφές ότι σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη δεν καταφέρνουν να λάβουν υπόψη τους την πρόθεση των ιδιαίτερα ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Δείχνουν μόνον μια τάση.
Σαφώς προβληματιζόμαστε, αλλά θέλω και να πω ευθέως ότι αυτό που μας ενδιαφέρει και δοκιμάζεται είναι η σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία, όχι βέβαια οι πιέσεις της αντιπολίτευσης- πόσο μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης- η οποία είναι "πνιγμένη" στις δικές της, εσωτερικές αντιφάσεις».