Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλαξαν χάρτες στη συνάντηση της Γενεύης. Οι χάρτες αναμένεται να εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους κτηματολογίου των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, ανέφερε στη δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, πως “υπάρχουν πτυχές και πρόνοιες του χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά που δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να καταθέτει γραπτώς τη διαμαρτυρία του.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ακόμα πως “οι χάρτες που κατατέθηκαν ήταν εντός του πλαισίου που συμφωνήθηκε στο Μοντ Πελεράν”. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “η διαπραγμάτευση επί του εδαφικού θα συνεχιστεί όπως και η διαπραγμάτευση για τα άλλα κεφάλαια. Όπως είπε ο ίδιος: “Η αυριανή διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Μοναδικό θέμα της το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.”
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ακόμα πως απόψε θα υπάρξει διαβούλευση και μεταξύ του Κύπριου προέδρου και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, που έφτασε νωρίτερα στη Γενεύη.
"Ιστορική στιγμή"
Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” παρουσίασε έναν χάρτη που αναμενόταν να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά με το 28,2% του νησιού, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αναμενόταν να καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δικής της διοίκησης.
Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ο πιθανός χάρτης που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως σχεδιάστηκε από την εφημερίδα “Πολίτης” έχει κάπως έτσι: