Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπορεί να συμβεί ένας σεισμός τύπου «Μιανμάρ» στην Ελλάδα;

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μίλησε, με αφορμή τον σεισμό στη Μιανμάρ, για την πιθανότητα να σημειωθεί στην Ελλάδα δόνηση ανάλογου μεγέθους. 

Μιλώντας στο STAR, απάντησε σχετικά με το αν κινδυνεύουμε από έναν αντίστοιχο σεισμό, και αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση.

Σκηνές αποκάλυψης με ισοπεδωμένες γειτονιές και πάνω από 1.600 νεκρούς από τον σεισμό στην Μιανμάρ

«Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δε μπορεί να γίνει οπουδήποτε», σημειώνει αρχικά ο Κώστας Παπαζάχος. «Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να είναι σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει. Πρακτικά, στον ελληνικό χώρο τέτοιες ζώνες είναι κατά κύριο λόγο τρεις».

Σεισμός «Μιανμάρ» στην Ελλάδα: Οι τρεις ζώνες

Ο κ. Παπαζάχος επεκτάθηκε σχετικά με τα τρία ρήγματα: «Κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο, από την Κεφαλονιά και νότια της Πελοποννήσου, καταμήκος των ακτών της Κρήτης και από την Κάρπαθο έως τη Ρόδο. Μετά η τάφρος του βορείου Αιγαίου.

Υπάρχει και μία τελευταία ζώνη, η οποία περνάει από την Αμοργό και έχει δώσει έναν σεισμό μικρότερο από τον χθεσινό. Συνεπώς, υπάρχουνε τέτοια μέρη στον ελληνικό χώρο και έχουνε δώσει σεισμούς μεγάλους αλλά πολύ σπάνια». 

Κλείνοντας, ο κύριος Παπαζάχος αναφέρθηκε στο εάν και κατά πόσο μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί μία τέτοια σεισμική δόνηση. «Δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί που σας αναφέρω είναι πολύ παλιοί, το 1956 δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές. Είχαμε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό, αρκετά παρόμοιος σεισμός. Η θάλασσα και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υψηλά κτίρια μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα». 

Tags
Back to top button