Ένα μοναδικό επίτευγμα κατάφερε ομάδα ερευνητών στη Βρετανία η οποία κατάφερε να «ανακατασκευάσει» τρισδιάστατα τις φωνητικές χορδές μούμιας ηλικίας 3.000 ετών.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Νεσιαμούν, όπως είναι το όνομα της μούμιας να «μιλήσει» για πρώτη φορά.
Η μούμια του Νεσιαμούν φιλοξενείται στο μουσείου του Λιντς και έχει συγκεντρώσει αρκετές φορές το επιστημονικό ενδιαφέρον. Πρωτοαποκαλύφθηκε το 1824 και η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι ο Νεσιαμούν ήταν ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών που έζησε την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ.
Αν και ο θάνατος του αρχικά είχε αποδοθεί σε στραγκαλισμό στη συνέχεια εκτιμήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα αλλεργικού σοκ πιθανότατα από τσίμπημα εντόμου στη γλώσσα του.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Ντέιβιντ Χάουαρντ από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου η μούμια υποβλήθηκε σε μια σειρά αξονικών τομογραφιών προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθούν οι φωνητικές χορδές του Νεσιαμούν.
Αν η θεωρία περί τσιμπήτατος από έντομο στη γλώσσα είναι σωστή, εικάζεται ότι η τελευταία λέξη του Νεσιαμούν θα ήταν «ωχ» με τον ήχο που αναπαράστησε η ομάδα να θυμίζει ένα «ο» καθώς ο ήχος είναι αυτός που κάνει ο ξαπλωμένος Νεσιαμούν στο φέρετρό του μετά την μουμιοποίησή του.
Η εκτίμηση της ομάδας βάσει των εικόνων του λάρυγγα του Νεσιαμούν είναι ότι η φωνή του θα ήταν λίγο πιο «ψηλή» σε σχέση με του μέσου σημερινού άνδρα.