Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΔΕΑ και ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια μιας συζήτησης για την οικονομία της χώρα μίλησαν στην εκπομπή Εν Αθήναις.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο ΕΔΕΑ να αναφέρει ότι: «Σε αυτό το 3μηνο πάνω από 5 χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Δεν μπορούμε να πούμε όμως για παράπλευρες απώλειες». Ενώ συμπλήρωσε, «Σύνεση, συναίνεση και συνεργασία είναι το τρίπτυχο, εμείς ως θεσμοί εκπροσώπησης το κάνουμε πράξη. Νομίζω ότι έχουμε γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν , ας το κάνει και το πολιτικό σύστημα. Έχουμε μια πολιτική κρίση».
«Για να είμαι ειλικρινής θρηνούμε 275 χιλιάδες θύματα επιχειρήσεις από την αρχή αυτής της κρίσης. Οι 75 χιλιάδες όμως δεν έπρεπε να υφίστανται» Ανέφερε ο ίδιος. «Τα κόκκινα δάνεια προέρχονται από λίγους με υπέρογκα ποσά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι μπαταχτσίδες». Στη συνέχεια μίλησε για το παραεμπόριο και την αντιμετώπιση του. Μάλιστα είπε ότι δεν είδε ποτέ την πολιτική βούληση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ή το όργανο, ώστε να παταχθεί αυτό το φαινόμενο.
«Μιλάμε για Φτωχοποίηση της κοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Μίχαλος, «Μέσα στο περιβάλλον της αισχρής υπερφορολόγησης, τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, με μαθηματική ακρίβεια, χωρίς τραπεζικό δανεισμό, έχεις χάσει το ακίνητο σου.»
Για την εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας ο Βασίλης Κορκίδης ξεκίνησε αναφέροντας ότι: «Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές, αλλά εργαζόμενοι πρόεδροι και δεν πληρωνόμαστε για αυτό που κάνουμε».
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Πιστεύω ότι οι δανειστές δημιούργησαν ένα υπεραταμείο για να πάρουν όλα τα φιλέτα, σε είδος. Σκοπός τους, θέλουν να αφανίσουν τους μικρούς και να αφελληνίσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Να τις δώσουν σε ξένα χέρια μέσω των κόκκινων δανείων.»
Επίσης, σε έναν απολογισμό που έγινε στην επέτειο των 7 ετών κρίσης φαίνεται ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, όσον αφορά στον πλούτο της χώρας, το ΑΕΠ. Όσο για τις επενδύσεις, διερωτάται ποιος θα επενδύσει πλέον στη χώρα μας.
Ανέφερε μάλιστα ότι οι θεσμοί πάνε να σταθεροποιήσουν την οικονομία στο πιο χαμηλό επίπεδο που μπορούν.
«Έχουμε μερίδα της ευθύνης, ποτέ δεν αποποιηθήκαμε την ευθύνη μας. Μας έφεραν όμως σε μια κατάσταση υπερφορολόγησης, έκαναν τον κόσμο να παραιτηθεί των υποχρεώσεων του. Μας αδικεί αυτή η κατάσταση. Υπάρχει λειψανδρία και πολιτική ανεπάρκεια στον τόπο».
Όσο για τις επιχειρήσεις που φεύγουν στη Βουλγαρία, εφιστά την προσοχή των επιχειρηματιών, καθώς δηλώνει ότι δεν είναι ακριβώς όπως ακούγονται τα πράγματα. Μπορεί να είναι εύκολο να μπει στην αγορά αλλά δύσκολα βγαίνεις με τα χρήματα σου μαζί.
Ολοκληρώνοντας ο κύριος Μίχαλος πρόσθεσε ότι «Πρέπει να προτάξουμε το ισχύς εν τη ενώσει. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν πιστεύω ότι ο κύριος Τσίπρας ή ο κύριος Μητσοτάκης θέλουν να μειώσουν τις συντάξεις. Όταν όμως δεν υπάρχει μια ενιαία εθνική πολιτική… αν δεν βρούμε 5 – 6 σημεία εθνικής σύγκλισης. Και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, τόσα χρόνια μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις.