Σύμφωνα με όσα αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περνάει σε «ανώτερο επίπεδο» και μετακομίζει έκτος Αθηνών μέχρι την Πέμπτη για να συνεχιστούν αδιάκοπα οι διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η επίτευξη μιας λύσης συνεχίζει και φαντάζει αδύνατη.
Κοινός τόπος στα ηγετικά κλιμάκια του Μαξίμου είναι πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο εξαντλήθηκαν, γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. Τώρα, υποστηρίζουν, είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Τα χρονικά ορόσημα (5 Δεκεμβρίου, 20 Φεβρουαρίου, 20 Μαρτίου) έχουν παρέλθει και η κλεψύδρα για την Αθήνα αδειάζει επικίνδυνα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί συμφωνία ούτε για τις 7 Απριλίου.
«Κρίσιμη για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ» σχολιάζουν την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, δείχνοντας ευθέως στις εξελίξεις μεταξύ 21 και 23 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ επαναφέρει την ατζέντα των μνημονιακών υποχρεώσεων για εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικός νόμος, lock out) και νέες περικοπές στις συντάξεις μονομιάς. Επ’ αυτών η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κάμψει τις όποιες ενστάσεις ώστε όπως λένε αρμόδιες πηγές «υπάρχουν οι δυνατότητες να γεφυρωθούν οι διαφορές».
O Tσίπρας σκέφτεται τα επόμενα βήματα
Μέσα στο κλίμα αυτό, απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός μελετά από κοινού με τους στενούς του συνεργάτες τις επόμενες κινήσεις του. Και αναλόγως με την πορεία των διαβουλεύσεων θα αποφασίσει ποια κρυφά «χαρτιά» θα τραβήξει, αν αυτό χρειαστεί.
Θα πειθαρχήσει η Κοινοβουλευτική ομάδα;
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επικρατεί βαρομετρικό χαμηλό καθώς μεγεθύνεται το πολιτικό κόστος από τις υποχωρήσεις που απαιτούνται για την επίτευξη συμφωνίας.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Πολλοί βουλευτές άλλωστε γνωρίζουν ότι αν όλα αυτά που ζητούν οι δανειστές ψηφιστούν, η σημερινή πλειοψηφία θα κατακρημνιστεί σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ 2012. Για το λόγο αυτό, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ζαλάδα στους βουλευτές. Γιατί όσο κι αν πρόκειται για «φωτογραφία της στιγμής» που λένε από την κυβέρνηση, είναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει φύγει μπροστά. Και έχει παγιώσει ένα προβάδισμα, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι της τάξης των διψήφιων ποσοστών που δίνουν οι τελευταίες μετρήσεις.