«Η αγορά κτιρίου για τη συστέγαση της διοίκησης και των κεντρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής είναι επιβεβλημένος μονόδρομος, για λόγους εξορθολογισμού, εξοικονόμησης πόρων και χρηστής διοίκησης. Και η διοίκηση προχωρά στην κατεύθυνση αυτή με κάθε νομιμότητα και απόλυτη διαφάνεια», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος κατά την ενημέρωση που έκανε στο σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφορικά με την εξέλιξη των διαγωνισμών μίσθωσης και αγοράς κτιρίων για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.
Ο κ. Καραμάνος προκειμένου να τεκμηριώσει τις θέσεις της Περιφέρειας, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα ικανά και επαρκή κριτήρια της επιλογής που εμπεριέχονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού, καθώς και την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας. Για την ανεύρεση των κτιρίων προς μεταστέγαση των υπηρεσιών του Βόρειου Τομέα και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά τοποθετήθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Καραμέρος και Γιώργος Γαβρίλης. Με προβολές και οικονομικά στοιχεία αναφέρθηκαν στην «άθλια» κατάσταση των σημερινών κτιρίων λειτουργίας των υπηρεσιών, καθώς και το ιδιαιτέρα υψηλό κόστος διατήρησής τους.
Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών «στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η αποτελεσματική διοίκηση με σωστούς όρους για τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Επίσης, κάθε Περιφερειακή Ενότητα να στεγαστεί σε ένα κεντρικό κτίριο. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε για τη στέγαση του Κεντρικού Τομέα σε κατάλληλο ιδιόκτητο κτίριο το οποίο θα το είχαμε ήδη εξοφλήσει με τα χρήματα που έχουμε διαθέσει από το 2004, για ενοίκια.
Τα υψηλά ενοίκια -παρά την οριζόντια μείωση του 20% τα τελευταία χρόνια- και η κακή κατάσταση των κτιρίων, είναι από τους λόγους στους οποίους εστίασε ο κ Καραμάνος την ανάγκη μεταστέγασης, καθώς η ΠΑΤΤ πληρώνει συνολικά σε ετήσια βάση, 7.5 εκατομμύρια ευρώ για τα περίπου 40 κτίρια, που στεγάζει τις υπηρεσίες της. Ο άλλος λόγος είναι η ακαταλληλότητα των κτιρίων.
Συγκεκριμένα, στο κεντρικό κτίριο με ενοίκιο 42 χιλ. το μήνα, όπου στεγάζονται υπηρεσίες και διευθύνσεις (Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Τεχνικών Έργων, Οδικών Έργων, Συντήρησης Οδοποιίας, Χωρικού Σχεδιασμού, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, κ.α.) υφίστανται τα εξής προβλήματα:
Δεν υπάρχει σύνδεση με την ύδρευση της ΕΥΔΑΠ, αλλά με γεώτρηση και νερό χωρίς επαρκή πίεση κ.α.
Δεν υπάρχουν διακόπτες για να ανοιγοκλείνουν τα φώτα!
Στην είσοδο υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ, με τον κίνδυνο αν πέσει από τις καθαρίστριες κατά λάθος κουβάς με νερό να προκληθεί βραχυκύκλωμα. Σημειώνεται ότι το φρεάτιο δεν είναι στεγανό (εξ΄ου και το τεράστιο στέγαστρο). Επίσης πολλές φορές το καλοκαίρι πέφτουν οι ασφάλειες
Δεν έχει αερισμό και τα σταθερά υαλοστάσια, του κτιρίου απαγορεύουν το άνοιγμα των παράθυρων. Η νέα διοίκηση άνοιξε τα παράθυρα στην όψη του κτιρίου, επί της Συγγρού -ωστόσο στο ισόγειο το πρόβλημα παραμένει.
Βεβαίως, επισήμανε ο κ. Καραμάνος, στην κατάρτιση της διακήρυξης, για την οποία συνεδρίασε τρεις φορές η οικονομική επιτροπή, με την παρουσία των κατάλληλων στελεχών την ορθή οικονομοτεχνική και κτιριολογική προσέγγιση προβλέφθηκαν οι απαιτούμενοι χώροι, τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για τις δραστηριότητες. Ακολούθησε σοβαρή δημοσιότητα σε συνδικαλιστικούς φορείς της αγοράς, καθώς και αναζήτηση κτιρίου μέσω της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και του φορέα Κοινωφελών Ιδρυμάτων, αλλά ματαίως.
Ο κ. Καραμάνος επισήμανε στο σώμα ότι η συζήτηση είναι ενημερωτική, καθώς αρμοδιότητα για τη λήψη της σχετικής απόφασης με το Ν 4071/2012 (σύμφωνα με την αναθεώρηση του Καλλικράτη) πέρασε στην Οικονομική Επιτροπή.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση επιχείρησε να επικεντρώσει το θέμα στη συγκεκριμένη προσφορά (του κτιρίου του ΟΠΑΠ) του υπό εξέλιξη διαγωνισμού, που ήταν τα κριτήρια επιλογής του κτιρίου. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Βέττα Πανουτσάκου, εστίασε στην περιοχή που βρίσκεται το υπό συζήτηση κτίριο και στο μεγαλύτερο χρόνο της προσέλευσης των εργαζομένων με τα ΜΜΕ.
Ο Γιάννης Σγουρός έκανε αναφορά στην κατάσταση που ίσχυε επί της δικής του θητείας, ενώ ζήτησε να μεταφερθούν στο Περιστέρι οι υπηρεσίες της ΠΕ Δυτικής Αθήνας. Αναφερόμενος δε, στην περίπτωση του «κτιρίου Γαβαλά», απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική του σε ό,τι αφορά τα ενοίκια.
Τέλος, οι αντιπεριφερειάρχες (Γ. Καραμέρος, Γ. Γαβρίλης) παρουσίασαν την κτιριακή κατάσταση των Περιφερειακών τους Ενοτήτων - κτίρια προβληματικά που ως επί το πλείστον δεν πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για σύγχρονη διοίκηση, δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και παράλληλα στοιχίζουν πανάκριβα στους φορολογούμενους πολίτες. Ο Γ.Γαβρίλης περιέγραψε τις προσπάθειές του για ανεύρεση δημόσιου κτιρίου -προσπάθειες που απέβησαν άκαρπες (ελλείψει συνομιλητών, κ.α.). Σήμερα ο διαγωνισμός για κτίριο στην ΠΕ Πειραιά είναι σε εξέλιξη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ