Ορυχεία κόκκινης ώχρας σε υπόγειες σπηλιές στη Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό ανακάλυψε ομάδα δυτών. Κατάφερε να εξερευνήσει τουλάχιστον εφτά χιλιόμετρα υπόγειων περασμάτων, σε τρία ξεχωριστά συστήματα σπηλαίων, με τα ορυχεία να εκτείνονται περίπου 900 μέτρα.
Οι επιστήμονες είχαν βρει τα προηγούμενα χρόνια ανθρώπινους σκελετούς στις σπηλιές, αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν το λόγο. Οι σπηλιές, άλλωστε, εγκαταλείφθηκαν και καλύφθηκαν από τη θάλασσα πριν από 8.000 χρόνια, στην Εποχή των Παγετώνων. «Ανακοινώνουμε την ανακάλυψη του πρώτου υποβρύχιου ορυχείου ώχρας από την παλαιοϊνδική εποχή που βρέθηκε στην Αμερική και προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία για την εξόρυξη σε τρία συστήματα σπηλιών στο ανατολικό Γιουκατάν πριν από 12.000 χρόνια», αναφέρεται στη μελέτη, στην οποία διευκρινίζεται πως πρόκειται για το παλαιότερο ορυχείο ώχρας στην περιοχή.
Η ανακάλυψη είναι αξιοσημείωτη, με τον επικεφαλής της έρευνας, Μπράντι Μακ Ντόναλντ, να εξηγεί: «Έχουμε σπάνια τη δυνατότητα να παρατηρούμε τόσο ξεκάθαρη απόδειξη εξόρυξης ώχρας από την παλαιοϊνδική εποχή στη Βόρεια Αμερική και αυτή είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για εμάς, για να την εξερευνήσουμε και να την ερμηνεύσουμε. Η μελέτη μάς δείχνει ότι η ώχρα ήταν πολύ σημαντικό υλικό κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας».
Οι δύτες ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, και εργαλεία σκαψίματος φτιαγμένα από σταλαγμίτες, που υπολογίζονται 10.000 έως 12.000 χρόνια πριν, καθώς και δείκτες πλοήγησης και εστίες που χρησιμοποιούνταν για να κρατούν το φως.