Με χαμηλές προσδοκίες «ανεβαίνει» στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τα αποθαρρυντικά μηνύματα που έστειλαν την Πέμπτη Eυρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, κορυφαίος παράγοντας της Ευρωομάδας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα τη Δευτέρα είναι μια συμφωνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.
«Αν οι θεσμοί δεν επιστρέψουν στην Αθήνα να εξετάσουν από κοντά τους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κολλήσει» είπε, στέλνοντας κύματα ανησυχίας στην κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, το τοπίο για τα μέτρα έχει ξεκαθαρίσει καθώς το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση στηρίζεται πλέον από όλους και αφορά τόσο στη μείωση του αφορολόγητου όσο και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Οι θεσμοί, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο, ζητούν τη νομοθέτηση μέτρων 2% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 και -κυρίως- μετά. Το 1% του ΑΕΠ αφορά στη μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000 ευρώ και φέρνει επιπλέον φόρο και απώλεια πραγματικού εισοδήματος από 600 ως 700 ευρώ το χρόνο για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) ζητείται από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα φέρει μειώσεις ακόμη και 35% για τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματεύεται κυρίως τα «αντίβαρα» των μέτρων, ωστόσο φαίνεται ότι η άλλη πλευρά δεν δέχεται σε αυτή τη φάση τίποτα «εντυπωσιακό» όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.
Οι θεσμοί δεν δείχνουν να βιάζονται. Περιμένουν πια το σήμα της κυβέρνησης. Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα που μετέφερε την Τετάρτη στην κυβέρνηση ο Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.
Σε επικριτικό κλίμα κινήθηκε την Πέμπτη και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Είπε ότι η χώρα μας είναι «ειδική περίπτωση» καθώς σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης που αντιμετώπισε κρίση τα προβλήματα δεν ήταν τόσο έντονα αλλά και η πολιτική βούληση τόσο ασθενής για την εφαρμογή των μέτρων.
Μάλιστα στη λογική ότι οι θεσμοί μπορούν να περιμένουν ο κορυφαίος αξιωματούχος (που έκανε τη χθεσινή ενημέρωση) τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει έκτακτο Eurogroup αν δεν έχουμε συμφωνία τη Δευτέρα καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις τους επόμενους μήνες…
Η στάση που τηρούν οι Βρυξέλλες αποτελεί σύμφωνα με αναλυτές μια έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν πρέπει να ληφθεί «ούτε ένα ευρώ» νέων μέτρων.
Παράλληλα έχει ουσιαστικά χαθεί ο βασικός στόχος που έχει επαναλάβει πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας από το φθινόπωρο του 2016: η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Μαρτίου. Αυτό μάλλον τελείωσε, εκτός αν συμβεί μια συγκλονιστική ανατροπή…
Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Διότι μόνο έτσι θα στηριχθούν οι τράπεζες οι οποίες σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ενδέχεται να χρειαστούν στήριξη ακόμη και με 10 δισ. ευρώ μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης.
‘Ολοι γνωρίζουν πλέον ότι αν η συμφωνία παραπεμφθεί στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 20 Μαρτίου αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες και η οικονομία θα μείνουν χωρίς την απαραίτητη ανάσα του QE μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι στις 27 Απριλίου.