Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους: Σύντομα τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

«Ο,τιδήποτε κάνει το σύστημα εξωστρεφές, είναι προς όφελος των πολιτών. Η εντολή που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό είναι να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη υγεία στους πολίτες της χώρας μας» λέει μιλώντας στο ΘΕΜΑ, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Θεωρεί την παροχή επιπλέον οικονομικών κινήτρων προς τους επαγγελματίες υγείας κομβική προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα δημόσιας υγείας. Όπως και την οργανωτική αλλαγή στο ΕΣΥ με τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, που όπως εξηγεί «θα μας φέρει πιο κοντά στη μέτρηση της αποδοτικότητας των νοσοκομείων, στην ουσιαστική αξιολόγηση του προσωπικού και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με την παραγωγικότητα. Δηλαδή σε όσα οδηγούν σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

– Οι δομές του ΕΣΥ αναβαθμίζονται χάρη σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, η ενίσχυση με προσωπικό δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό. Πώς μπορεί αυτό να αναστραφεί;

Τη στιγμή αυτή το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του, το 1983. Σήμερα, υπηρετούν 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουμε αυξήσει το νοσηλευτικό προσωπικό κατά 20-30%. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το 2019 υπηρετούσαν 470 νοσηλευτές, ενώ σήμερα 799. Στον Ευαγγελισμό το 2019 υπηρετούσαν 1.118 ενώ σήμερα 1.274. Δεν υπάρχει καμία νοσηλεύτρια και κανένας νοσηλευτής σε όλη τη χώρα στις λίστες επικουρικού προσωπικού που να μην έχει προσληφθεί. Να σημειώσω εδώ ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η Μάλτα «εισάγει» νοσηλεύτριες από τις Φιλιππίνες και χωρίς να γνωρίζουν την τοπική γλώσσα.

Στους γιατρούς παρατηρήσαμε, για πρώτη φορά μετά τα χρόνια των μνημονίων, αύξηση στην τελευταία προκήρυξη των υποψηφίων. Ξέρω, θα μου πείτε «μα ακούμε για ελλείψεις». Ναι, γιατί υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που συνεχίζουμε να έχουμε άγονες θέσεις. Στις περιοχές αυτές θα υπάρξει άμεσα θεσμοθέτηση πρόσθετων οικονομικών κινήτρων. Έχουμε δημιουργήσει τους μηχανισμούς, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό πολύ γρήγορα, όταν δεν απαιτείται να περάσει από το ΑΣΕΠ. Για την πρόσληψη μόνιμων ιατρών, πετύχαμε χρόνο ρεκόρ για την τοποθέτηση τους στα νοσοκομεία, μόλις σε δύο μήνες από την προκήρυξη. Στο υπόλοιπο προσωπικό, όμως, έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις, που είναι ένα γενικότερο θέμα λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ήδη εξετάζονται μέτρα για την επίσπευση των προσλήψεων σε όλους τους τομείς.

-Ασχολείστε επισταμένως με την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων και τη φαρμακευτική τους δαπάνη. Έχουν αποδώσει τα μέτρα που ελήφθησαν;

Φέτος για πρώτη φορά είχαμε κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων στην ώρα τους, τον Ιανουάριο. Παρακολουθούμε συστηματικά τα οικονομικά των νοσοκομείων, τα οποία βρίσκονται εντός των στόχων και ως προς τη διαχείριση του τρέχοντος έτους αλλά και στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων. Αναφορικά με το φάρμακο έχουμε πετύχει, με την εμπλοκή της ΕΚΑΠΥ, την παρακολούθηση της κατανάλωσης και των παραγγελιών των φαρμάκων στα νοσοκομεία σε πραγματικό χρόνο. Έτσι μπορούμε να παρεμβαίνουμε με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό είναι απαραίτητο, και από το φθινόπωρο θα έχουμε πετύχει και τον υπολογισμό του clawback μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στο χώρο. Στόχος μας δεν είναι απλά η μείωση των δαπανών αλλά η καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών.

-Από τον περασμένο Μάρτιο είναι σε ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία. Ποιος είναι ο απολογισμός έως τώρα;

Τα απογευματινά χειρουργεία, αποτελούν μία ιστορική μεταρρύθμιση στην υγεία, που ήρθε για να μείνει. Ευθύς εξαρχής θέσαμε τρεις στόχους, που ήδη έχουν επιτευχθεί: 1)Το ίδιο το υγειονομικό προσωπικό αγκάλιασε τον θεσμό παρά τις αντιδράσεις αυτών που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα. 2) Αυξήθηκε η παραγωγικότητα του συστήματος. Έχουμε πετύχει να αυξήσουμε τα χειρουργεία που γίνονται στο πρωινό ωράριο – από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2023 έγιναν 128.000 χειρουργεία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα φέτος έγιναν 137.500 χειρουργεία. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.630 απογευματινά χειρουργεία, με το 25% να αφορούν ορθοπεδικά. 3) Να οργανώσουμε και να συντονίσουμε το επιχειρησιακό κομμάτι αυτού του εγχειρήματος και να προετοιμαστεί και το προσωπικό και τα συστήματα των νοσοκομείων για το μεγάλο project των χρηματοδοτούμενων από RRF απογευματινών χειρουργείων.

-Ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία;

Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαι αισιόδοξος πως εντός του καλοκαιρού θα έχουμε την τελική έγκριση.

-Θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και αν ναι, πώς θα λειτουργήσει αυτό προς όφελος των πολιτών;

Ναι, θα συμμετέχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ο,τιδήποτε κάνει το σύστημα εξωστρεφές, είναι προς όφελος των πολιτών.

-Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το ΕΣΥ θα αλλάξει μορφή, αποτελώντας στο μέλλον Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ώστε να λειτουργεί ως ανεξάρτητος δημόσιος Οργανισμός. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες;

Στόχος της Κυβέρνησης και της εντολής που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό είναι να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη υγεία στους πολίτες της χώρας μας. Και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μια σημαντική μεταρρύθμιση είναι η οργανωτική αλλαγή του ΕΣΥ με τη δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου αρμόδιου για τα επιχειρησιακά θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, έτσι ώστε το Υπουργείο Υγείας να είναι υπεύθυνο για τη χάραξη πολιτικής και να αποκτήσει ένα καθαρά στρατηγικό ρόλο . Η αλλαγή αυτή – σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις – θα μας φέρει πιο κοντά στη μέτρηση της αποδοτικότητας των νοσοκομείων, στην ουσιαστική αξιολόγηση του προσωπικού και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με την παραγωγικότητα. Τι σημαίνουν αυτά για τον πολίτη; Καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Σημαίνει ότι όταν ο συγγενής, ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, επισκεφθεί ένα νοσοκομείο θα μπορούμε να μάθουμε εάν λαμβάνει την φροντίδα που πρέπει και εάν όχι, να παρέμβουμε και να το διορθώσουμε. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα υγείας πιο αποτελεσματικό, πιο ποιοτικό και, κυρίως, πιο κοντά στους πολίτες, με σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες, που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις του σήμερα και θα βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Tags
Back to top button