Ποιος μπορεί να έχει περισσότερα χρήματα, ο John D. Rockefeller ή ο Τζένγκις Χαν; Είναι μια απλή ερώτηση με πολύπλοκη όμως απάντηση. Αυτή η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών βασίζεται σε ώρες συζητήσεων ακαδημαϊκών οικονομολόγων και ιστορικών.
Mansa Musa (Μάνσα Μούσα), 1280- 1337, Μάλι, τόσο πλούσιος που δεν περιγράφεται
Ο Μούσα Α' (Musa Keita) ήταν ο 10ος Mansa, το οποίο μεταφράζεται ως "Βασιλεύς των Βασιλέων" ή "Αυτοκράτορας", της πλούσιας αυτοκρατορίας του Μάλι στη Δυτική Αφρική. Κατά τη στιγμή της ανόδου του Μούσα στο θρόνο, η Αυτοκρατορία του Μάλι αποτελούνταν από εδάφη που ανήκαν στην Αυτοκρατορίας της Γκάνα στη σημερινή νότια Μαυριτανία και στο Melle (Μάλι) και τις άμεσες γύρω περιοχές. Ο Μούσα είχε πολλούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων του "Εμίρης του Melle", "Άρχοντας των Ορυχείων της Wangara", "Κατακτητής της Ghanata" και τουλάχιστον ακόμα 12.
Ο Μούσα αναφέρεται συχνά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ιστορίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας του Ferrum College, Richard Smith, το βασίλειο του Μούσα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού του κόσμου σε μια εποχή που ο χρυσός ήταν σε ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.
Πόσο πλούσιος ήταν δηλαδή; Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει τον πλούτο του. Τα αρχεία είναι τρομακτικά και οι πηγές περιγράφουν τα πλούτη του βασιλιά ως απίθανα.
Μερικές ιστορίες για το διάσημο προσκύνημά του στη Μέκκα -κατά τη διάρκεια του οποίου οι δαπάνες του Μούσα ήταν τόσο πλούσιες που προκάλεσε νομισματική κρίση στην Αιγύπτου- αναφέρουν δεκάδες καμήλες με την κάθε μια να μεταφέρει εκατοντάδες κιλά χρυσού (ο Smith λέει ότι τότε η ετήσια παραγωγή χρυσού στο Μάλι είναι πιθανό να έφτανε στον έναν τόνο). Άλλοι έλεγαν ότι ο στρατός του Μούσα αποτελούνταν από 200.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων 40.000 τοξοτών -στρατός που ακόμη οι σύγχρονες υπερδυνάμεις δε θα μπορούσαν να φέρουν εύκολα στα πεδία των μαχών.
Αλλά για να καταλάβουμε το ακριβή πλούτο του βασιλιά, όπως αναφέρει ο Rudolph Ware, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τα πλούτη του Μούσα ήταν τόσο τεράστια που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τα περιγράψουν.
Υπάρχουν εικόνες του που κρατάει ένα χρυσό σκήπτρο και μια χρυσή κούπα, κάθεται σε ένα χρυσό θρόνο και φοράει μια χρυσή κορώνα στο κεφάλι του. Φανταστείτε όσο χρυσό μπορείτε να σκεφτείτε να κατέχει ένας άνθρωπος και διπλασιάστε αυτό το ποσό αυτό. Κάπου εκεί βρισκόμαστε στον υπολογισμό του πλούτου του... Όταν κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τον πλούτο σου, αυτό σημαίνει ότι είσαι αρκετά πλούσιος.
Για την ιστορία, οι λιγότερο 9 πλούσιοι από τον Μούσα ήταν ή είναι οι:
10. Τζένγκις Χαν, 1162-1227. Ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Μογγόλων, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία.
9. Bill Gates, 1955-, ΗΠΑ, 78,9 δισεκατομμύρια δολάρια
8. Alan Rufus (Alan the Red), 1040 - 1093, Αγγλία, 194 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Άλαν Ρούφους, ή Άλαν ο ερυθρός ήταν Άγγλος, ανιψιός του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Η περιουσία του όταν πέθανε ήταν 11.000 λίρες της εποχής. Οι οικονομολόγοι Philip Beresford και Bill Rubinstein υποστηρίζουν ότι αν ζούσε σήμερα η περιουσία του θα ήταν ακριβώς 194 δισεκατομμύρια δολάρια!
7. John D. Rockefeller, 1839 - 1937, ΗΠΑ, 341 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Τζον Ρόκφελερ ήταν επιχειρηματίας που επένδυσε στο πετρέλαιο στην Αμερικάνικη γη. Το 1918 στη φορολογική του δήλωση είχε γράψει τον μαγικό αριθμό της περιουσίας που είχε μέχρι τότε και ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Έλεγχε το 90% της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η μετοχή των επιχειρήσεων του τότε σε αναλογία με τα σημερινά δεδομένα θα αναλογούσε σε 341 δισεκατομμύρια δολάρια.
6. Andrew Carnegie, 1835 - 1919, ΗΠΑ, 372 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Άντριου Κάρνιτζ έχει καταγραφεί ως ο πλουσιότερος Αμερικάνος, με ρίζες από τη Σκωτία, που έζησε ποτέ. Αγόραζε και πουλούσε την JP Morgan καθώς και άλλες εταιρίες. Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται η περιουσία του σε 372 δισεκατομμύρια δολάρια.
5. Ιωσήφ Στάλιν, 1878 - 1953, ΕΣΣΔ, πλήρης έλεγχος ενός έθνους με 9,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Ο Στάλιν ήταν ο άνθρωπος με την απόλυτη εξουσία στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Μετέτρεψε την ΕΣΣΔ από μια καθυστερημένη αγροτική οικονομία σε μια αναπτυσσόμενη βιομηχανική χώρα με αχανής εκτάσεις και απύθμενες πρώτες ύλες. Το 1950, 3 χρόνια πριν πεθάνει, έλεγχε το 9,6 της παγκόσμιας οικονομίας. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μεταφράζεται σε 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
4. Akbar I, 1542 - 1605, Ινδία, κυβέρνησε μια αυτοκρατορία με το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Ο Άκμπαρ Ι ήταν Ινδός αυτοκράτορας, γόνος της δυναστείας Munghal. Στην ακμή του ο Άκμπαρ έλεγχε το 1/4 της τότε παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Ο ιστορικός της οικονομίας Angus Maddison, θεωρεί πως η περιουσία του Άκμπαρ δεν μπορεί να υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα. Ήταν πρόσωπο μισητό που απομυζούσε τον λαό του.
3. Αυτοκράτορας Shenzong, 1048 - 1085, Κίνα, κυβέρνησε αυτοκρατορία με το 25% έως 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Ο Σένζονγκ ήταν Κινέζος αυτοκράτορας. Με αυτόν η Κίνα έγινε ένας κολοσσός της παγκόσμιας οικονομίας με αιχμή το μετάξι. Κάποια στιγμή έλεγχε το 30% του παγκόσμιου πλούτου. Με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον να υπολογιστεί ο πλούτος του.
2. Καίσαρας Αύγουστος, 63 π.Χ. - 14 μ.Χ., Ρώμη, 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια
Όχι μόνο ήταν επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας με το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά ο καθηγητής Ιστορίας του Στάνφορντ, Ian Morris, αναφέρει ότι ο Αύγουστος κάποια στιγμή κατείχε προσωπική περιουσία ίση με το 1/4 του πλούτου της αυτοκρατορίας του. Ο Morris προσθέτει ότι ο Αύγουστος κατείχε προσωπικά όλη την Αίγυπτο (άντε ξεπέρνα τον!).