Την είσοδο στη χώρα θα απαγορεύσει από την Τετάρτη 14 Ιουλίου σε όσους επισκέπτες δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού η Μάλτα.
«Θα είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που το κάνει αυτό, όμως χρειάζεται να προστατεύσουμε την κοινωνία μας», είπε ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού τα κρούσματα της Covid-19 στο μικρό νησί της Μεσογείου διπλασιάζονται καθημερινά από τη Δευτέρα.
Μέχρι σήμερα, οι τουρίστες μπορούσαν να επισκεφθούν τη Μάλτα αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ή αν επιδείκνυαν αρνητικό τεστ PCR. Η μοναδική εξαίρεση ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι περνούσαν μόνο αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, λόγω της παραλλαγής Δέλτα που κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Φερν είπε ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε μεταξύ επισκεπτών οι οποίοι, μολονότι επέδειξαν αρνητικό τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, ήταν ανεμβολίαστοι. Εξάλλου, οι περισσότεροι ήταν νέοι που φοιτούσαν σε αγγλόφωνα σχολεία. Από την Τετάρτη τα σχολεία αυτά θα κλείσουν.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Μάλτα αναγνωρίζει μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδουν η ΕΕ και η Βρετανία. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αφορά εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που έχουν βρεθεί θετικοί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό. «Από την Τετάρτη θα αναγνωρίζουμε μόνο εκείνο το μέρος του πιστοποιητικού της ΕΕ που αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους», υπογράμμισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν μόνο τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία θα επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα αν έχουν αρνητικό τεστ και συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους γονείς.
Η Μάλτα έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα το 79% του ενήλικου πληθυσμού της και προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 85%.
Τον Ιούνιο, για αρκετές ημέρες, δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα της Covid-19, όμως αυτήν την εβδομάδα αυξήθηκαν απότομα οι μολύνσεις, φτάνοντας τις 96 σήμερα. Το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε επίσης στο 1,18 ανά 100 τεστ.