«Πυρά» κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη εκτοξεύουν κυβερνητικοί κύκλοι, καταλογίζοντάς του ότι αποφεύγει να απαντήσει «για το αν καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις για νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ», αλλά και ότι «συμφωνεί, όπως πάντα, με τις απαιτήσεις των δανειστών».
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί ότι "πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής"». «Με ποιον άλλον τρόπο, πέραν της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προτείνει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Τι εννοεί; Μείωση του αφορολογήτου; Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι ζητάει το ΔΝΤ», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως «πρέπει να υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων», διαφορετικά «η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη». Κατά τους ίδιους κύκλους, «ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να βγουν στο σφυρί όλα τα σπίτια χωρίς καμία προστασία, ακόμα και της πρώτης κατοικίας».
Οι πηγές την κυβέρνησης καταλογίζουν στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «υπόσχεται μειώσεις φόρων μόνο στα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», αλλά και ότι επαναλαμβάνει πως «θα δεσμευθούμε στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν κρύβει ότι στόχος του είναι η πλήρης “απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας”».
«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τη δήλωση του τομεάρχη του κ. Βρούτση για το “απαράδεκτο βέτο του υπουργού στις ομαδικές απολύσεις”;», διερωτώνται οι κύκλοι του Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας ότι «για μία ακόμη φορά συντάσσεται με το ΔΝΤ και την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ που ζητεί διαρκώς εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία».
Οι ίδιες κυβερνητικές εκτιμούν ότι «και οι αγρότες, όμως, δεν μένουν έξω από τα πλάνα του κ. Μητσοτάκη», τονίζοντας ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει λόγο για μέτρα τα οποία θα ωφελήσουν μόνο «κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του αγροτικού κόσμου».