O επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έπειτα από πολλές ημέρες σιωπής, παραδέχθηκε ότι ο ιστότοπος «έκανε λάθη» και ότι «αποτελεί μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και πραγματικά λυπάμαι που συνέβη. Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί».
Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook ο Ζούκερμπεργκ παρουσίασε τα σχέδιά του για την ενδελεχή εξέταση των ύποπτων εφαρμογών που διαθέτει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, την επιβολή περιορισμών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όσων αναπτύσσουν εφαρμογές και τη δημιουργία ενός εργαλείου το οποίο θα χρησιμοποιούν οι χρήστες για να μπορούν να ελέγχουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους και να μπορούν εύκολα να ανακαλούν την έγκρισή τους. Ωστόσο στη διάρκεια της συνέντευξής του ο Ζούκερμπεργκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για το αν θα πρέπει να επιβληθούν ρυθμιστικοί κανονισμοί στη λειτουργία του Facebook.
Μιλώντας στο CNN, είπε πως «η σύντομη απάντηση είναι πως θα το κάνω ευχαρίστως (σ.σ. θα καταθέσω στο Κογκρέσο), αν αυτό είναι το σωστό».
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε εκείνο το άτομο από το Facebook που θα έχει τις περισσότερες γνώσεις. Αν αυτός είμαι εγώ, θα πάω ευχαρίστως», πρόσθεσε.
Το CNN επισημαίνει πως αν και το Facebook έχει έναν μικρό «στρατό» με δικηγόρους και λομπίστες στην Ουάσινγκτον, ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ δεν έχει καταθέσει ποτέ ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου. Ωστόσο, οι νομοθέτες θέλουν να το αλλάξουν αυτό και πολλοί πολιτικοί, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν ζητήσει από τον Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων τους, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο.
Υπενθυμίζεται πως τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στην εταιρεία Cambridge Analytica. Τα δεδομένα φέρεται να συγκεντρώθηκαν μέσω μιας εφαρμογής που ανέπτυξε για το Facebook ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν.
Χθες ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε με μια ανάρτησή του στο Facebook ότι η εταιρεία έκανε λάθη που οδήγησαν στην αθέμιτη χρήση προσωπικών δεδομένων. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι όλοι όσοι επηρεάστηκαν από αυτή την «κατάχρηση» πληροφοριών θα ενημερωθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην πλατφόρμα που θα εξασφαλίσουν τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών.
Μιλώντας στο CNN πάντως, είπε πως η ερώτηση δεν είναι αν το Facebook πρέπει να υπάγεται σε κανόνες, όσο το πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έπρεπε ελεγχόμαστε.
Υπάρχουν πράγματα όπως ο έλεγχος της διαφάνειας των διαφημίσεων που θα ήθελα να εφαρμοστούν», εξήγησε. Επίσης, απαντώντας στην κριτική κάποιων χρηστών πως η χθεσινή ανάρτησή του δεν περιείχε μια ξεκάθαρη συγγνώμη, ο Ζούκερμπεργκ είπε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και πραγματικά λυπάμαι που συνέβη». Ο ιδρυτής του Facebook δεσμεύεται τώρα να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα των χρηστών, μεταξύ άλλων καταργώντας αυτομάτως την πρόσβαση σε κάθε εφαρμογή που ο χρήστης δεν έχει ανοίξει σε τουλάχιστον τρεις μήνες.
Το Facebook θα εξετάσει επίσης όλες τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα μεγάλων ομάδων χρηστών. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα βρούμε, αλλά πρόκειται να ελέγξουμε χιλιάδες εφαρμογές», δήλωσε στο CNN. «Θα είναι μια εντατική διαδικασία».