Στην πάνω από δύο ώρες συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ζήτησαν και πήραν το λόγο και αρκετοί Έλληνες ευρωβουλευτές.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος στην Ευρωβουλή το λόγο πήραν :
O ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα θα συμβάλει τελικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» και πρόσθεσε: «Θα προτιμήσει να τα βάλει με ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά να εξοργίσει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού επιστρέφοντας την εθνική οικονομία στην κρίση του 2015. Άλλωστε έχει αποδείξει ότι δεν την ενδιαφέρει τόσο η πολιτική που εφαρμόζει, όσο η παραμονή στην εξουσία».
Ο κ. Γ.Κύρτσος ισχυρίστηκε ότι πίσω από την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης είναι τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου.
Ο κ. Στ. Κούλογλου, αφού θύμισε ότι πολλοί ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση κατηγόρησαν το Δ.Ν.Τ και το κ. Σόιμπλε για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, ζήτησε μία «ξεκάθαρη απάντηση» από τον κ. Γ.Κύρτσο εάν θεωρεί υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση ή τους δανειστές και ιδίως τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε μεν ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές έχουν απαιτήσεις που δεν πρέπει να ικανοποιηθούν», αλλά απέδωσε την ευθύνη για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε μάλιστα πως ξέρει καλύτερα την ελληνική κατάσταση απ’ ότι ο κ. Γκουαλτιέρι (σ.σ.: Ιταλός ευρωβουλευτής που είχε μιλήσει νωρίτερα) ο οποίος είναι στέλεχος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η οποία τόνισε ότι «ξαναζούμε τον εφιάλτη της αβεβαιότητας» και πρόσθεσε ότι «και αυτός ο εφιάλτης επαναλαμβάνεται και πληγώνει βαθιά τη ζωή των Ελλήνων και δεν είμαστε εδώ για να παραγνωρίσουμε τις ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης που με την καθυστέρηση της στέλνει το λογαριασμό». Και κατέληξε λέγοντας: «Χρειαζόμαστε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αν φύγει αύριο το πρωί ο κ. Ντάισελμπλουμ, που μοιάζει με «πολιτικό πτώμα» η πορεία της πατρίδας μας δεν θα αλλάξει. Χρειαζόμαστε και πιστωτές που δεν θα βλέπουν μόνο τους αριθμούς, αλλά την ουσία του ελληνικού προγράμματος και δεν θα τη χρησιμοποιούν για προεκλογικούς λόγους.»
Εκ μέρους των Ευρωσοσιαλιστών το λόγο πήραν:
Η ευρωβουλευτής της «ΕΛΙΑΣ», Εύα Καϊλή η οποία απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ρώτησε τον Επίτροπο για τις Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, γιατί «καλύπτει ακόμη την κυβέρνηση Τσίπρα και την αποτυχία του προγράμματος λιτότητας, παρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ». Και επισήμανε «την αποτυχία των εκτιμήσεων της Επιτροπής, που πανηγυρίζει κάθε νέα ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς παρόλα αυτά να αναλαμβάνει ευθύνες για το νέο Αιώνιο Μνημόνιο που μαζί με τους Θεσμούς, ζητούν και πάλι από τους Έλληνες για το 2018».
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι», Μιλτιάδης Κύρκος ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια αναρωτήθηκε «μήπως επιτέλους πρέπει να παραδεχτούμε πώς 7 χρόνια θεσμοί και ελληνικές κυβερνήσεις ανταλλάσσουν μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους με αμνηστία για το βαθύ πελατειακό κράτος, δηλαδή, την οργανωμένη διαφθορά και τη στρεβλή ανάπτυξη;» Για το ρόλο των θεσμών σημείωσε ότι «δεν κλείνει η αξιολόγηση και οδηγείται σε κατάρρευση η ήδη βαθιά νοσούσα ελληνική οικονομία. Αλλά και αφού κλείσει, όπως έκλεισαν θετικά και οι 14 προηγούμενες, η Ελλάδα δεν βγαίνει από το δημοσιονομικό τέλμα και την αναπτυξιακή υστέρηση». Και για τον «εύκολο καταδικαστικό λόγο της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ότι «για όλα φταίνε κάποιοι ξένοι, κάποιοι συνωμότες που ο μόνος στόχος τους είναι να ρίξουν την παραπαίουσα κυβέρνηση Tσίπρα και καμία ευθύνη δεν πέφτει στις πλάτες μας, ούτε το ότι δεν υλοποιούμε αυτά που ψηφίζουμε στη Βουλή».
Από την Ενωτική Αριστερά το λόγο πήραν:
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος ο οποίος τόνισε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθυστερεί, επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ρυμουλκηθεί πίσω από τις παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ για νέα σκληρότερα μέτρια λιτότητας σε βάρος χαμηλόμισθων και συνταξιούχων». Έφερα ως παράδειγμα και το ότι «ενώ η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης στην Ελλάδα είναι τα 7.000 ευρώ ετησίως, το Ταμείο αξιώνει την πτώση του αφορολόγητου ορίου στα περίπου 5.500 ευρώ». Όπως και το ότι «οι δανειστές αξιώνουν την απορρύθμιση των ομαδικών απολύσεων και αρνούνται πεισματικά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν τα άρθρα 28 και 30 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αγνοώντας τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με τη δική τους συμμετοχή και συναίνεση». Για να καταλήξει λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα πάνω στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, με την απόσυρση των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών».
Ο κ Κ. Χρυσόγονος, ζήτησε «την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος του ακροδεξιού Ολλανδού ευρωβουλευτή Αουκε Ζίλστρα , ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «μικρά παιδιά» και ανίκανους να διαχειρισθούν τα του οίκου τους».
Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα η οποία απευθυνόμενη στον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι «η Ελλάδα είναι το χρήσιμο εργαλείο σας για να παγιώσετε τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης που τελικά δείχνει να σας εξυπηρετεί». Και αναρωτήθηκε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος τους γιατί όπως είπε «είναι ύβρις να λέτε στον ελληνικό λαό ότι η συνέχιση της πολιτικής που τον έφτασε σε κατάσταση επαιτείας θα οδηγήσει στη σωτηρία του». Για να προσθέσει : «Εφτά χρόνια τώρα, με πρόθυμες κυβερνήσεις, απειλώντας και εκβιάζοντας τον λαό, ευτελίσατε τη κοινοβουλευτική δημοκρατία, επιβάλατε αποικιοκρατικές συμφωνίες για εκατό χρόνια και διαλύσατε την κοινωνία».
Κατά τη διάρκεια της συζήτηση μίλησαν επίσης ο ερωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους «να βγουν στους δρόμους για να δώσουν απάντηση στα σκληρά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης». Είπε ότι όλα γίνονται «για την ανάκαμψη όχι του λαού αλλά του κεφαλαίου». «Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.