Η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου, έδωσε σήμερα στο Δικαστήριο Λεμεσού την απόφαση της σχετικά με τον θάνατο του 26χρονου Θανάση Νικολάου, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 είχε βρεθεί νεκρός κάτω από γέφυρα στο χωριό Άλασσα κοντά στη Λεμεσό. Η κατάληξη της θανατικής ανάκρισης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό.
Με την ανακοίνωση της απόφασης η οικογένεια Νικολάου και φίλοι, συγγενείς και απλοί πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
«Η αλήθεια στην υπόθεση του Θανάση εφάνη από τα αδιάσειστα στοιχεία που εντόπισε η κα. Καραγιάννη (Παθολογοανατόμος). Εξέφρασε με σαφήνεια τις επιστημονικές της διαπιστώσεις αναφορικά με την υπόθεση. Κρατώ ιδιαίτερα αυτό που είπε ότι δεν εκφράζει προσωπική άποψη καθ’ ότι τα πραγματικά ευρήματα εξ αντικειμένου στηρίζονται σε σχετική βιβλιογραφία που παρέθεσε. Τεκμηρίωσε τις αναφορές πως το έλλειμμα αποτελεί κάκωση γενόμενη εν ζωή από στραγγαλισμό» είπε η θανατική ανακρίτρια, αποδεχόμενη τη θέση της κας Καραγιάννη, την οποία είχε προσλάβει η οικογένεια του Θανάση Νικολάου.
«Αποδέχομαι τη θέση της ότι οι εκχυμώσεις αποδεικνύουν στραγγαλισμό. Αποδέχομαι τη θέση της ότι το κάταγμα έγινε εν ζωή» είπε η κυρία Βαρωσιώτου.
Εφιαλτικές στιγμές βίωνε ο Θανάσης στον στρατό
Στο πολυσέλιδο πόρισμα της, η θανατική ανακρίτρια επισημαίνει ότι η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης του Θανάση ήταν επίπονη και σημαδεύτηκε από εντάσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνοντας όμως ότι δεν ξέφυγε από το πλαίσιο.
Περαιτέρω, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, στις εφιαλτικές στιγμές που βίωνε ο Θανάσης στο στρατό με καψώνια και αγγαρείες. Επίσης, αναφέρθηκε στη μέρα που εντοπίστηκε νεκρός, την ιατροδικαστική εξέταση του Κύπριου κυβερνητικού ιατροδικαστή Παν. Σταυριανού (μετέπειτα βουλευτή του ΑΚΕΛ) αλλά και στις ενέργειες της Κυπριακής Αστυνομίας.
Επιπλέον, έκανε αναφορά στις δύο θανατικές ανακρίσεις που προηγήθηκαν και τις έρευνες που έγιναν, όπως και στην καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ για τον πλημμελή χειρισμό της υπόθεσης.
«Δεν είναι δικαίωση, είναι ηθική ικανοποίηση»
Η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα Νικολάου που εδώ και 19 χρόνια επιμένει πως ο γιος της δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, φώναξε μέσα στο Δικαστήριο «υπάρχει Δικαιοσύνη».
Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους είπε ότι το φως νίκησε το σκοτάδι. «Δεν είναι δικαίωση, είναι μια ηθική ικανοποίηση και είναι σήμερα αυτή η απόφαση ο καρπός των κόπων μου. Δεν είναι δικαίωση. Δικαίωση είναι να τιμωρηθούν αυτοί που σκότωσαν το παιδί μου και αυτοί που το συγκάλυπταν τόσα χρόνια. Έστω και την υστάτη το φως νίκησε το σκοτάδι. Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε τη δύναμη, τη φώτιση και την υπομονή να αντέξω όλα αυτά τα χρόνια, αυτό το μαρτύριο όλα τα χρόνια».
«Εδώ και δύο δεκαετίες παλεύαμε να αποδείξουμε την αλήθεια που αμαύρωσαν το όνομα του με το στίγμα της αυτοχειρίας. Όλοι έκαναν το παν να κουκουλώσουν το άγριο έγκλημα και να γλιτώσουν ποιους; Διακινητές ναρκωτικών και δολοφόνους; Δεν τον χάσαμε από αρρώστια, δυστύχημα ή στον πόλεμο για να πω χαλάλι στην πατρίδα. Η προσπάθεια τους όλους, στρατού, αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας ήταν να μετατρέψουν το θύμα σε θύτη και τους θύτες σε θύματα, με σκοπό να γλιτώσουν τους δολοφόνους για να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι, όπως και έγινε» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Η σημερινή απόφαση δε θα μου φέρει το παιδί μου πίσω. Αλλά ούτε και τη ζωή που μου κατέστρεψαν. Έδωσε όμως ελπίδα στην δικαιοσύνη για αποκατάσταση του κράτους δικαίου» είπε συγκινημένη.
«Το έγκλημα ήταν οφθαλμοφανές από την πρώτη στιγμή. Στη σκηνή. Από την πρώτη στιγμή φώναζα πως μου σκότωσαν το παιδί μου. Ήθελαν να κουκουλώσουν το έγκλημα για να γλιτώσουν κάποιους, όμως τη μάνα δε μπορεί να την ξεγελάσει κανένας» είπε η κυρία Νικολάου.
Οδύσσεια δύο δεκαετιών
Τον Οκτώβριο του 2021 ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν για ακόμα μία φορά την υπόθεση, αξιοποιώντας στοιχεία που προέκυψαν από εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου. Από την εκταφή διαπιστώθηκε ότι ένα οστό (υοειδές οστό) που βρίσκεται στη βάση του λαιμού ήταν σπασμένο, στοιχείο που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο 26χρονος είχε στραγγαλιστεί και στη συνέχεια ο δράστης ή οι δράστες πέταξαν το πτώμα από τη γέφυρα για να φανεί ως αυτοκτονία.
Στο στόμα του Θανάση είχε βρεθεί άμμος παρά το ότι κάτω από τη γέφυρα δεν υπήρχε άμμος. Ωστόσο οι ανακριτές τότε είχαν υποστηρίξει πως είχε βρέξει και κατέβηκε χείμαρρος με αποτέλεσμα να συσσωρευθεί άμμος στο στόμα του θύματος. Στην πραγματικότητα δεν είχε πέσει ούτε σταγόνα βροχής.
Η μητέρα δεν σταμάτησε να ζητά διαλεύκανση της δολοφονίας
Όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του Θανάση βρισκόταν έξω από Προεδρικό Μέγαρο, τα Δικαστήρια, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, την Αστυνομία, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και όπου αλλού μπορούσε καλώντας επίμονα τις αρχές να διαλευκάνουν τη δολοφονία του παιδιού της.
Μετά την καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ έγινε νέα έρευνα ως να επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, χωρίς όμως να καταλήξει και πάλι οπουδήποτε. Εξετάστηκαν οι συστρατιώτες του Θανάση οι οποίοι είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για εκφοβισμό εναντίον του και μάλιστα έδωσαν και δείγματα DNA χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Εξετάστηκαν και άλλες μαρτυρίες, οι οποίες επίσης δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.
Στο πλαίσιο των ερευνών, έγιναν και τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ ακολούθησαν και άλλες ενέργειες, μεταξύ των οποίων η εκταφή των λειψάνων του.
Στη μακρά διαδρομή αυτής της υπόθεσης, έγιναν τέσσερις έρευνες, τρεις ανακρίσεις και συντάχθηκαν επτά εκθέσεις ιατροδικαστών. Ακόμα και στην τελευταία έρευνα των δύο ποινικών ανακριτών, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο ιατροδικαστές. Το αν η υπόθεση θα καταλήξει σε εντοπισμό δραστών, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το πει κανείς, αφού ο χρόνος και η απώλεια στοιχείων και μαρτυριών δεν βοηθούν ιδιαιτέρως.
Επιβεβαιώνεται η δολοφονία αλλά δεν αποδίδονται ευθύνες
Οι ποινικοί ανακριτές που έκαναν τη τελευταία έρευνα θεωρούν ως πιθανούς δράστες, τρία άτομα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να τα συνδέουν με τον θάνατο του Θανάση. Εισηγήθηκαν ωστόσο τη ποινική δίωξη του Ιατροδικαστή και τριών Αξιωματικών της Αστυνομίας για την επίδειξη αμέλειας κατά τις έρευνες που έγιναν από το 2005.
Ακολούθησε αστυνομική έρευνα (για ακόμη μία φοάα) αλλά δεν κατέληξε σε διώξεις και ο Γενικός Εισαγγελέας έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης.
Η θανατική ανάκριση, η οποία κατέληξε σήμερα, επιβεβαιώνει την δολοφονία, αλλά δεν αποδίδει ευθύνες. Το πιθανότερο είναι ο Γενικός Εισαγγελέας να επιμείνει στην θέση του για αρχειοθέτηση της υπόθεσης λόγω έλλειψης ικανοποιητικής μαρτυρίας που να δικαιολογεί διώξεις.