Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κρίση και στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: “Πόλεμος” εκατέρωθεν δηλώσεων – Α. Mπλίνκεν: Το Πεκίνο απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα!

Κύρια θέματα, ΗΠΑ, Κίνα • 19/03/2021 - 7:54
Κρίση και στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: "Πόλεμος" εκατέρωθεν δηλώσεων - Α. Mπλίνκεν: Το Πεκίνο απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα!

Διένεξη μεταξύ όλων των υπερδυνάμεων

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Οι ΗΠΑ του Τ.Μπάιντεν φαίνεται πως επέλεξαν να προχωρήσουν σε ολική ρήξη και με τις δύο έτερες υπερδυνάμεις του πλανήτη, την Ρωσία και την Κίνα.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησής του με Κινέζους ομολόγους του στην Αλάσκα, δήλωσε πως οι ενέργειες της Κίνας «απειλούν τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα».

Οι ΗΠΑ έθεσαν θέμα «γενοκτονίας» των Ουιγούρων Τούρκων!

«Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας για τις ενέργειες της Κίνας στην Σιντζιάνγκ», που η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «γενοκτονία» εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων, για «το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και τον οικονομικό καταναγκασμό εναντίον των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπροστά από τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια «σύγκρουση» με την Κίνα, αλλά «είναι ανοιχτές στον σκληρό ανταγωνισμό».

«Θα αγωνιζόμαστε πάντα για τις αρχές μας, για τους ανθρώπους μας και για τους φίλους μας», προειδοποίησε ο Σάλιβαν σε αυτή την πρώτη σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων μετά την άνοδο στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν στην πόλη Άνκορατζ της Αλάσκας.

Σκληρή κινεζική απάντηση

Η κινεζική απάντηση ήταν ίδιας έντασης όπως αναμένονταν:

«Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Έχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση», τόνισε ο Γιανγκ Τζιετσί, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο διπλωματικό πεδίο.

Στο πλάι του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την παραμονή της συνάντησης, εξαιτίας της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ την οποία προσάπτει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο. «Δεν είναι τρόπος αυτός να υποδέχεσαι προσκεκλημένους», διαμαρτυρήθηκε.

 

Ο Γιανγκ Τζιετσί κάλεσε να «εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζοντας πως το Πεκίνο δεν επιζητεί «ούτε αναμέτρηση, ούτε σύγκρουση».

Ωστόσο, εμφανώς ενοχλημένος από τις αμερικανικές κατηγορίες, πρόσαψε στις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «να επιβάλλουν τη δική τους δημοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο», ότι χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους ισχύ και την οικονομική τους ηγεμονία για να καταστέλλουν και καταναγκάζουν άλλες χώρες, ότι χρησιμοποιούν σαν πρόφαση την εθνική τους ασφάλεια για να επιβάλλουν δασμούς ή άλλα μέτρα.

Αναφέρθηκε ακόμη σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, μιλώντας για «πολλά προβλήματα» στο πεδίο αυτό, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τις κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter, τα φαινόμενα του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Αφήνοντας κατά μέρος το υποτίθεται αυστηρό πρωτόκολλο και επίσης εμφανώς ενοχλημένος, ο Άντονι Μπλίνκεν κράτησε τα δημοσιογραφικά συνεργεία στην αίθουσα για να ανταπαντήσει.

«Αυτά που ακούω εγώ είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιγράφετε», είπε. «Ακούω (δηλώσεις) μεγάλης ικανοποίησης για την επιστροφή των ΗΠΑ στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, κι ακούω επίσης (δηλώσεις) βαθιάς ανησυχίας όσον αφορά ορισμένες ενέργειες της δικής σας κυβέρνησης».

“Λεονταρισμοί Πεκίνου”

Οι κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά στην Αλάσκα με τους Αμερικανούς ομολόγους τους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως πήγαν για να επιδοθούν σε λεονταρισμούς και μοιάζουν αποφασισμένοι να παραβιάσουν το πρωτόκολλο, υποστήριξε Αμερικανός διπλωμάτης μετά τις ανταλλαγές αντεγκλήσεων από αμφότερες τις πλευρές. Ο αξιωματούχος αυτός εξήγησε πως πριν από την έναρξη των συνομιλιών τα μέρη είχαν συμφωνήσει πως οι εισαγωγικές τοποθετήσεις κάθε πλευράς θα ήταν δίλεπτες, αλλά κατέληξαν να διαρκέσουν πάνω από μια ώρα.

«Η κινεζική αντιπροσωπεία (…) μοιάζει να ήρθε αποφασισμένη να επιδοθεί σε λεονταρισμούς, να είναι επικεντρωμένη στους δημόσιους θεατρινισμούς και στα δράματα αντί της ουσίας. Το έκαναν σαφές παραβιάζοντας αμέσως το πρωτόκολλο», υποστήριξε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιετσί, ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παρέβη κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνάντηση.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις των ΗΠΑ του Τ.Μπάιντεν 

Δεν έχει γίνει κατανοητό που το πηγαίνουν οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, γιατί οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εντελώς διαφορετικές.

Μετά τις προσωπικές προσβολές του Μπάιντεν κατά του Β.Πούτιν και τις σημερινές επιθέσεις κατά της Κίνας, είναι σαφές ότι Μόσχα και Πεκίνο στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουν στην ίδρυση του δικού τους γεωπολιτικού σχηματισμού, ενός είδους αντι-ΝΑΤΟ ανατολικού τύπου.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικά δεν μπορούν να εκβιάσουν την Ρωσία καθώς η Μόσχα διαθέτει ανάλογη ισχύ. Πολλοί θεωρούν πως θα το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ μέσω οικονομικών κυρώσεων.

Ούτε αυτό όμως είναι εφικτό καθώς η Ρωσία οτιδήποτε χρειάζεται από πρώτες ύλες μέχρι και τα τρόφιμα, τα έχει το έδαφός της κάνοντας την οικονομία της αυτάρκη ώστε να μην πεινούν οι Ρώσοι πολίτες.

Συν τοις άλλοις έχει διέξοδο να επεκταθεί στην Ανατολή.

Τώρα οι ΗΠΑ δείχνουν να θέλουν να πιέσουν και την Κίνα. Πρακτικά αδύνατο, στρατιωτικά υπερέχουν της Κίνας αλλά όχι με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να την «σύρουν» σε υποταγή, ενώ οικονομικά περισσότερο εξαρτώνται οι ΗΠΑ από την Κίνα που κατέχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους παρά το αντίστροφο.

Συνεπώς, η νέα πολιτική των ΗΠΑ οδηγεί μόνο σε ρήξη, οπότε τίθεται το ερώτημα τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν;

Η απάντηση είναι απλή αν και δύσκολη στην κατανόηση για έναν κόσμο που γαλουχήθηκε με την Παγκοσμιοποίηση τα τελευταία 30 χρόνια από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1990.

Οι νέες ΗΠΑ θέλουν να διαχωριστεί ο πλανήτης εκ νέου σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ και ει δυνατόν να μην έχουν επαφές το ένα με το άλλο ούτε καν τουριστικές.

Οι ΗΠΑ εκ νοοτροπίας δεν μπορούν να δεχτούν τίποτε λιγότερο από την απόλυτη ηγεμονία, αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί στην σημερινή εποχή με τις σημερινές συνθήκες και τους σημερινούς συσχετισμούς ισχύος, συνεπώς επιλέγουν την δημιουργία ενός «δικού» τους κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν, αυτό φαίνεται από τις ενέργειες που ακολουθούν έναντι των σημαντικότερων αντιπάλων τους.

Μέσα σε αυτό βέβαια περιλαμβάνεται και η Γερμανία, γιατί η μη ολοκλήρωση του Nord Stream 2 περισσότερο από τους Ρώσους θίγουν τους ίδιους τους Γερμανούς που έγιναν οικονομική υπερδύναμη λόγω του ρωσικού φθηνού φυσικού αερίου που λαμβάνει τα τελευταία 20 χρόνια.

Tags
Back to top button