Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Κρυογονική: Η επιστήμη που παγώνει τα νεκρά σώματα για να τα επαναφέρει αργότερα

Για κάποιους η ιδέα να ξυπνήσουν σε ένα μακρινό, άγνωστο γι’ αυτούς μέλλον μοιάζει με εφιάλτη. Αρκετοί όμως ελπίζουν ότι θα τους χαριστεί η ζωή για δεύτερη φορά και καταφεύγουν στην κρυογονική.

Πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι βρίσκονται τεράστια δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι μέσα στα οποία ψύχονται οι σοροί 153 ανθρώπων. Η εταιρεία Άλκορ στο Σκότσντεϊλ των ΗΠΑ ειδικεύεται στην λεγόμενη κρυογονική, την επιστήμη που υπόσχεται «ανάσταση». Η εταιρεία ψύχει τους «ασθενείς», όπως ονομάζει τους πελάτες της, με στόχο να τους επαναφέρει στη ζωή όταν η επιστήμη θα έχει προχωρήσει αρκετά.

Ωστόσο ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας, Μαξ Μορ αμφιβάλει εάν αυτό θα είναι ποτέ εφικτό.

Συνολικά υπάρχουν τρεις εταιρείες στον κόσμο που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, δυο εξ' αυτών στην Αμερική και η τρίτη στη Ρωσία. Περίπου 3500 άνθρωποι έχουν πληρώσει για να συντηρηθούν οι σοροί τους ή ακόμη και των κατοικίδιων τους. Ταυτόχρονα παρατηρείται ότι η κρυογονική ενδιαφέρει περισσότερο τους άνδρες, αφού δυο στους τρεις πελάτες είναι αρσενικού φύλου. Οι περισσότεροι είναι λευκοί και πλούσιοι.

Διάσημοι… κατεψυγμένοι

Ανάλογα με την εταιρεία και τη διαδικασία της συντήρησης, οι πελάτες πληρώνουν μεταξύ 30.000 και 200.000 δολάρια. Αρκετοί διάσημοι ενδιαφέρονται γι αυτές τις υπηρεσίες αλλά και άνθρωποι από χώρες στις οποίες απαγορεύεται η εν λόγω μέθοδος, όπως στη Γερμανία. Περίπου 350 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην… «κατάψυξη» μεταξύ αυτών και ο θρύλος του μπέιζμπολ Τεντ Γουίλιαμς.

Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί η κρυογονική; Λίγο αφού διαπιστωθεί ο θάνατος του ασθενή, η σορός του τοποθετείται σε παγωμένο νερό για να αποφευχθεί η αποσύνθεση των ιστών και ειδικά του εγκεφάλου. Σ' αυτή τη φάση συνεχίζονται οι καρδιακές μαλάξεις και η τεχνητή αναπνοή και ο νεκρός μεταφέρεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο εργαστήριο κρυογονικής. Εκεί στις φλέβες του περνάει αντιψυκτικό υγρό και για τις επόμενες δύο εβδομάδες το σώμα ψύχεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου. Τότε τοποθετείται ανάποδα σε ένα τεράστιο κύλινδρο με υγρό άζωτο. Το κεφάλι θα πρέπει να βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του θαλάμου έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή του αζώτου, ο ευαίσθητος εγκέφαλος να παραμείνει για περισσότερη ώρα σε ψύξη.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ωστόσο τα προβλήματα και τα αναπάντητα ερωτήματα ξεκινούν μετά απ όλα αυτά: Πώς αφαιρείται το τοξικό αντιψυκτικό από τον οργανισμό; Μπορούν να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν γίνει στον οργανισμό; Με ποιον τρόπο πρέπει να αποψύχονται οι σοροί; Εάν η απόψυξη συμβεί πολύ γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί πάγος στα κύτταρα. Εάν συμβεί πολύ αργά, οι ήδη αποψυγμένοι ιστοί θα αρχίσουν να αποσυντίθεται. Και μένει ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα: Πώς «ξυπνάει» κανείς τους νεκρούς;

Μπορεί στο μεταξύ οι επιστήμονες να κατάφεραν να ξυπνήσουν από τον «παγωμένο ύπνο» ατελή ασπόνδυνα ζώα όπως σκουλήκια, ωστόσο απέχουν πολύ από το κάνουν το ίδιο σε πιο περίπλοκες δομές όπως είναι ο εγκέφαλος.

Οι πελάτες όμως, οι οποίοι γίνονται με τα χρόνια περισσότεροι, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κρυογονική και την πίστη, ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να επανέλθουν στη ζωή ακόμη και μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας.

Tags
Back to top button