Οριοθετημένη περιμετρικά, χωρίς ενεργό μέτωπο και με μικρές μόνο εστίες μέσα στην καμένη έκταση είναι πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 4 Αυγούστου στα Κύθηρα αφήνοντας πίσω της καμμένα 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν τώρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
«Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα» δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
«Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001. Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή» προσθέτει.
Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα «Ericsson», διευκρινίζει ο υπουργός, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Ο κ. Τόσκας κατηγόρησε τον δήμαρχο Κυθήρων που είναι, όπως είπε βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε, λέει ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.
«Εγώ μίλαγα κάθε μισή ώρα με τον δήμαρχο. Είχα γίνει ο ίδιος κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να τους ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και έρχεται να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι και αγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν να κοιμηθούν τέσσερις μέρες εκεί πέρα» δηλώνει.
Ζητά, τέλος, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης -οι οποίοι πάντως, όπως τονίζει, συνεργάζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα με το υπουργείο- στους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος, που ξημεροβραδιάζονται στα βουνά δίνοντας μάχη με τις φωτιές.
«Κομματικές αντεγκλήσεις πάνω στις στάχτες ενός νησιού δεν επιτρέπονται» τονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων Στρατός Χαρχαλάκης, με αφορμή τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα.
«Η ανεπάρκεια σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα περιορίζει για τους στρατηγούς της Πυροσβεστικής τις επιλογές. Και ο περιορισμός στις επιλογές δημιουργεί οριακές καταστάσεις (στις οποίες είσαι πιο ευάλωτος σε λάθη) και επιχειρησιακά κενά».
Η φράση ανήκει σε αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ο οποίος περιέγραψε στον «Ελεύθερο Τύπο» τη δυσκολία μίας κατάσβεσης όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλα πύρινα μέτωπα, όπως και περιοχές που απαιτούν 24ωρη ετοιμότητα.
Τα μέσα αεροπυρόσβεσης δεν επαρκούν όπως φαίβεται για την κάλυψη των αναγκών σε όλη την Ελλάδα.
Από τα εφτά Καναντέρ CL-215 της Πυροσβεστικής είναι ετοιμοπόλεμα τα τρία και από τα 11 Καναντέρ CL-215 τα έξι. Η εκτίμηση στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου ήταν ότι εννιά CL-215 θα είναι καθημερινά διαθέσιμα. Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε, καθώς πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν στην «πλάτη» 40 χρόνια επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να καταγράφονται συχνά βλάβες που τα καθηλώνουν στο έδαφος. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες μίσθωσης, τα εφτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, που θα έδιναν μία επιχειρησιακή ανάσα στο σχεδιασμό του Π.Σ.