Μπορεί να έχουμε αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας, παρόλα αυτά η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότας του εμβολιασμού δεν έχει μπει στο συρτάρι.
Ενώ το μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς θα καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν από τις αναστολές των υγειονομικών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να εξετάζουν μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας μέσω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Έχοντας ένα μήνα μπροστά μας μέχρι την αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού (λόγω φθινοπώρου) σύμφωνα με τους ειδικούς και εν μέσω της επέλασης των νέων μεταλλάξεων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα κάνει όσα θεωρεί απαραίτητα ώστε να ανακόψει το νέο κύμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμοδίων έχει πέσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στην εστίαση.
Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών.
Όλα αυτά βρίσκονται όμως ακόμα σε επίπεδο συζητήσεων όπως άλλωστε και οι επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, κάτι που θα κριθεί από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνα της χώρας.
Τι θα γίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας
Δεν είναι απίθανη και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, ήδη υπάρχουν φωνές από τα αριστερά που απαιτούν την επέκταση της.
Παρόλα αυτά ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και στην Αστυνομία, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους στρατιωτικούς υγειονομικούς.
Επίσης μια πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα έχει δραματικές συνέπειες για την Εθνική Ασφάλεια, καθώς χιλιάδες στρατιωτικοί θα μπουν σε αναστολή εργασίας, όλο αυτό την ώρα που αναμένεται ένταση στα σύνορα, λόγω του μεταναστευτικού. Όλο αυτό έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στο να κάνει δεύτερες σκέψεις.
Πόσο εύκολη είναι η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων
Έως σήμερα έχει κριθεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς καθώς και για το διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ και ανοσοκατασταλμένων.
Όμως, τα εμβόλια δεν έχουν λάβει την τελική έγκριση για χρήση εκτός από το σκεύασμα της Pfizer από τον FDA και της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
«Αναφορικά με τα εμβόλια κατά της πανδημίας θα ήταν δυσλειτουργικό να επιβαλλόταν υποχρεωτικός εμβολιασμός όταν είναι άγνωστες συνολικά οι παρενέργειες τους. Στην Ελλάδα θα ήταν προβληματικό να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο όταν δεν προσφέρονται όλα τα διαθέσιμα εμβόλια» είπε στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης αναφορικά με τις αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.