Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, με το Πεκίνο να δίνει εντολή να απομακρυνθεί από τις κρατικές υπηρεσίες ξένη τεχνολογία, θέλοντας σαφώς να προωθήσει κινεζική τεχνολογία και εταιρείες εν μέσω του εμπορικού πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε δώσει νωρίτερα φέτος εντολή, οι κρατικές υπηρεσίες και οι δημόσιοι οργανισμοί να εγκαταλείψουν σταδιακά τεχνολογία που παρέχεται από ξένες εταιρείες, όπως υπολογιστές και σχετικό εξοπλισμό, αλλά και λογισμικό. Η κινεζική κυβέρνηση θέτει ως στόχο να αντικαταστήσει περίπου 20-30 εκατ. υπολογιστές στον ευρύτερο κρατικό τομέα την ερχόμενη τριετία, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία China Securities που επικαλούνται οι FT. Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκαν περισσότερα από 100 έργα, όπου δοκιμάστηκαν συστήματα με προμηθευτές μόνο κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με την China Securities. Η νέα κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει αμερικανικές εταιρείες όπως οι Microsoft, Dell και HP.
Η νέα πολιτική αποτελεί ένα από τα πιο επιθετικά αντίποινα στα οποία έχει προβεί το Πεκίνο τα σχεδόν δύο χρόνια που διαρκεί ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους FT, η νέα ντιρεκτίβα ονομάζεται άτυπα «3-5-2», επειδή το 30% της προς αντικατάσταση τεχνολογίας στις κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να γίνει το 2020, το 50% το 2021 και το 20% το 2022. Η οδηγία δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά δύο εταιρείες κυβερνοασφάλειας είπαν στους FT ότι πελάτες τους από τον κινεζικό κρατικό τομέα τούς την περιέγραψαν. «Ο εμπορικός πόλεμος έχει αποκαλύψει πολλούς τομείς όπου έχει αδυναμίες η κινεζική οικονομία, κάτι το οποίο σκοπεύει να διορθώσει το Πεκίνο», εξηγεί στο Bloomberg ο Μπροκ Σίλβερς, διευθυντής της Adamas Asset Management. «Ωστόσο, αν η απόφαση αυτή οδηγήσει τον Τραμπ να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα απαγορεύοντας πιο αυστηρά τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας, η Κίνα ενδέχεται να μετανιώσει την απόφαση να δημοσιοποιήσει αυτή την πολιτική τόσο σύντομα», προσθέτει.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τον περασμένο Μάιο σε αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν και να πουλάνε προϊόντα και υπηρεσίες στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και κινητών τηλεφώνων Huawei. Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει επιτρέψει ορισμένες εξαιρέσεις, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σε αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξαιτίας έλλειψης υλικού.