Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κλιματική αλλαγή: Τι «σκοτώνει» τη φάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού

Τα τελευταία χρόνια οι φάλαινες της περιοχής αναζητούσαν την τροφή τους στον Κόλπο του Μέιν. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία το νερό εκεί θερμαίνεται ταχύτερα από το 99% των ωκεανών παγκοσμίως με αποτέλεσμα η κύρια πηγή τροφής των σωστών φαλαινών να εκμηδενίζεται.

Το αποτέλεσμα που είναι βασισμένο σε πολυετή ανάλυση πλαγκτόν, παρατήρησης φαλαινών και διακυμάνσεων της θερμοκρασίας των ωκεανών ήταν ότι το είδος ταξιδεύει τώρα βορειοανατολικά στον Κόλπο του St Lawrence στον Καναδά για τροφή ενώ υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των θηλυκών φαλαινών που αναπαράγονται.

Να τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που πάγωναν οι ωκεανοί στη Γη

«Όταν δεν μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον λιπαρότητας, δεν είναι σε θέση να μείνουν έγκυες με επιτυχία, να γεννήσουν και να θηλάσουν το νεογέννητο», εξηγεί η Erin Meyer-Gutbrod, συγγραφέας της μελέτης και θαλάσσια οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, σύμφωνα με την Guardian.

Το 2009 γεννήθηκαν 39 φάλαινες, αριθμός που συνιστά ρεκόρ. Μετά το 2010 οι γεννήσεις τους μειώθηκαν σημαντικά ενώ στις αρχές του 2018 δεν σημειώθηκε καμία νέα γέννηση.

Η πρώτη χρονιά που παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των φαλαινών στον Κόλπο του St Lawrence ήταν το 2015, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ωκεανοί γίνονται εχθρικοί για τις θαλάσσιες χελώνες – Τι διαπίστωσαν επιστήμονες

Ψάχνοντας ωστόσο για τροφή στον συγκεκριμένο κόλπο, οι φάλαινες βρίσκονται αντιμέτωπες με θανάσιμη απειλή. Οι πολιτικές που ισχύουν στον Κόλπο του Μέιν για την προστασία των φαλαινών, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιημένων αλιευτικών εργαλείων και των ορίων ταχύτητας των σκαφών, δεν ισχύουν εδώ. Ως αποτέλεσμα, τα θηλαστικά να φέρουν χτυπήματα από διερχόμενα πλοία και να μπλέκονται με αλιευτικά εργαλεία.

Την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός της θάλασσας έχει μειωθεί κατά περίπου 26%, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο 356 σωστές φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού. Με τον πληθυσμό να μειώνεται σε τόσο ραγδαίους αριθμούς, τον Ιούλιο του 2020 η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης επαναταξινόμησε τα είδη ως εξαιρετικά απειλούμενα.

Tags
Back to top button