Άλλη μία γυναίκα έμεινε έγκυος στο πλαίσιο των πειραμάτων Κινέζου επιστήμονα ο οποίος ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τα «πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά» στον κόσμο, όπως επιβεβαίωσαν οι κινεζικές αρχές.
Ο Χε Τζιανκούι, ο οποίος προκάλεσε σάλο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα τον Νοέμβριο του 2018, όταν ανακοίνωσε τη γέννηση διδύμων κοριτσιών των οποίων το DNA είχε τροποποιήσει, απολύθηκε από το πανεπιστήμιο όπου εργαζόταν και, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, σε βάρος του διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία.
Ο Χε χρησιμοποιήσει την τεχνολογία γενετικής τροποποίησης CRISP-Cas9 ώστε να καταστήσει ανθεκτικότερα τα δύο μωρά στον ιό HIV. Λίγο αργότερα, μιλώντας σε ένα φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, ο ίδιος είχε κάνει λόγο για μια «ενδεχόμενη νέα κύηση» από μια άλλη γυναίκα. Είχε μάλιστα δηλώσει «υπερήφανος» για όσα έκανε, υποστηρίζοντας ότι η γενετική τροποποίηση θα προστατεύσει τα κορίτσια από τον ιό που προκαλεί το AIDS.
Από τις έρευνες που διεξήγαν οι τοπικές αρχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, επιβεβαιώθηκε ότι αυτή η δεύτερη γυναίκα είναι υπαρκτή και δεν έχει γεννήσει ακόμη. Τόσο αυτή όσο και τα δίδυμα από την πρώτη κύηση θα τεθούν υπό ιατρική επίβλεψη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, ο Χε συγκρότησε «ως ιδιώτης» μια ομάδα έρευνας στην οποία συμμετείχαν αλλοδαποί επιστήμονες και χρησιμοποίησε «τεχνολογίες αμφίβολης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».
Ήθελε να γίνει διάσημος και πλούσιος και για να πετύχει το σχέδιό του χρησιμοποίησε δικούς του οικονομικούς πόρους, ενώ είχε συντάξει και πλαστά έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι η έρευνά του ήταν εντός των δεοντολογικών και ηθικών πλαισίων. Συνολικά, οκτώ ζευγάρια δήλωσαν εθελοντές στα πειράματά του, αλλά το ένα αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αυτού του είδους η γενετική τροποποίηση σε ανθρώπους απαγορεύεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Εκατοντάδες συνάδελφοί του καταδίκασαν τον Χε, τονίζοντας ότι η χρήση αυτής της τεχνικής σε ανθρώπινα έμβρυα για αναπαραγωγικούς σκοπούς είναι αντιδεοντολογική.
Η υπόθεση του Χε «θα παραπεμφθεί στα όργανα που είναι αρμόδια για τη δημόσια ασφάλεια», ανέφερε το Νέα Κίνα.
Το Πανεπιστήμιο Έρευνας και Τεχνολογίας (SUSTech) του Σεντζέν ανακοίνωσε μέσω του ιστοτόπου του ότι ο Χε απολύθηκε, μια απόφαση «με άμεση ισχύ». Διακόπτονται έτσι χωρίς καμία καθυστέρηση οι δραστηριότητές του στην έρευνα και τη διδασκαλία στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Πάντως, ούτε ο Χε, ούτε κάποιος εκπρόσωπός του ήταν διαθέσιμοι για να κάνουν κάποια δήλωση για τις εξελίξεις αυτές.