Την ώρα που στην Ελλάδα παλεύουμε να κατεβάσουμε την ηλεκτρονική μας ταυτότητα, η Κίνα έχει αναπτύξει κατήγορο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες με πάνω από 97% ακρίβεια.
Αυτό το μηχάνημα δυστοπικής δικαιοσύνης μπορεί να εντοπίσει την «εναντίωση» απέναντι στο κράτος και να προτείνει ποινές, ξαλαφρώνοντας έτσι το σύστημα των εκπροσώπων της Θέμιδος με σάρκα και οστά. Αν και λανσάρεται ως πρακτική, αυτή η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει φόβους ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα που κυβερνά τη χώρα θα χρησιμοποιήσει το σύστημα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του, ενώ οι πραγματικοί κατήγοροι αναρωτιούνται ποιος θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις του ψηφιακού κατηγόρου.
Το εργαλείο αυτό μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες βασισμένο σε μια προφορική περιγραφή της υπόθεσης, όπως διαπιστώθηκε κατά τη δοκιμή του στο μεγαλύτερο γραφείο διώξεων της Κίνας, αυτό του Πουντόνγκ στη Σανγκάη.
Μπορεί να λειτουργεί σε κανονικό υπολογιστή και «εκπαιδεύτηκε» μέσα από 17.000 πραγματικές υποθέσεις που πέρασαν από την εισαγγελία από το 2015 ως το 2020 και μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες για τα οκτώ πιο κοινά αδικήματα στη Σανγκάη, όπως «εναντίωση», απάτες με πιστωτικές, τζόγος, επικίνδυνη οδήγηση, κλοπή, απάτη, ηθελημένη βλάβη και παρακώλυση επίσημων καθηκόντων.