Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας σε τηλεοτπική εκπομπή ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές για το Λύκειο και τις πανελλαδικές εξετάσεις .
Παράλληλα έτεινε χείρα συναίνεσης προς τη ΝΔ ενώ έκανε αυτοκριτική για τις «αμαρτίες» της Αριστεράς που την αρνούνταν ως αντιπολίτευση.
Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε επίσης μείωση των μαθημάτων στο Λύκειο για το οποίο είπε ότι όπως είναι σήμερα έχει τελειώσει.
Επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με το βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου, ωστόσο σημείωσε ότι κάτι τέτοιο σήμερα δεν είναι εφικτό.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά του υπουργού Παιδείας στη αναγκαιότητα ευρύτερων συναινέσεων. «Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, να συναινέσουμε με τη Νέα Δημοκρατία στο ποια είναι τα προβλήματα, ποιες είναι οι δυνατές λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλοίμονο. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Γαβρόγλου παραδέχθηκε εξάλλου με γενναιότητα ότι «η αριστερά έχει κι αυτή τις δικές της αμαρτίες» στην άρνηση συναινέσεων τα προηγούμενα χρόνια ως αντιπολίτευση.
Σημεία από την συνέντευξη του Κώστα Γαβρόγλου
Για τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο
Να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Από τώρα, πριν τα μέσα Μαρτίου, θα αρχίσουμε συστηματικές επαφές γιατί κάναμε ήδη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων μία πολύ μεγάλη κουβέντα σε τρεις συνεδριάσεις, θα πάμε στα κόμματα πολιτικά, θα πάμε και στους κοινωνικούς φορείς και θα τους πούμε κάποιες από τις ιδέες μας. Προς τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα υπάρχει η πρώτη εισήγηση του υπουργείου παιδείας, ελπίζοντας ότι μέχρι τέλος Μαΐου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου, να ξέρουν το σχέδιο, το οποίο εγώ νομίζω ότι πρέπει αν είναι τουλάχιστον τριετές. Δεν μπορεί να είναι κάτι νωρίτερο από αυτό.
Για το νέο λύκειο και τη μείωση των μαθημάτων
Το Λύκειο «μαράθηκε», έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο, να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την αρχή (...) δεν υπάρχει Λύκειο. Ουσιαστικά, η Β’ και η Γ’ Λυκείου, είναι ακυρωμένη, για την ακύρωση της οποίας, υπάρχει μια συλλογική ευθύνη στην κοινωνία. Δεν μπορεί ένα παιδί, στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, να μαθαίνει από τόσες γνωσιακές περιοχές, και με τόση λίγη ώρα για το καθένα. Άρα πρώτος στόχος, είναι μία δραστική μείωση των μαθημάτων. Και περισσότερος χρόνος για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε, Λύκειο είναι.
Για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε αύριο να πούμε ότι τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με το βαθμό απολυτηρίου τους. Θα πηγαίνουν στο σχολείο, όπως είναι σε άπειρα μέρη του κόσμου.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο. Δεν μπορεί να γίνει αύριο για πολλούς λόγους.
Π.χ. πολλά μέλη της κοινωνίας μας, έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες. Εμείς τώρα ζούμε σε μία χώρα, όπου ελάχιστα πράγματα είναι αδιάβλητα. Το μόνο που κατοχυρώθηκε ιστορικά να είναι αδιάβλητο, όλη η κοινωνία μαζί το μετατρέψαμε σε κάτι αξιόπιστο. Πώς είναι όμως αξιόπιστο όταν θες να γίνεις γιατρός και γίνεσαι πολιτικός μηχανικός; Ξέρετε ότι το 25% των φοιτητών μας μόνο, πάει στις 5 πρώτες επιλογές που έχει επιλέξει. Δεν είναι καλά πράγματα αυτά, δεν δείχνουν αξιοπιστία της εξέτασης, αλλά το αδιάβλητο, αδιάβλητο. Άρα αυτό που λέμε εμείς είναι, προοπτικά, θέλουμε να μπει κανείς με το βαθμό του Λυκείου. Συνήθως υπάρχει το αντεπιχείρημα, ωραία, και αν όλοι θελήσουν να γίνουν γιατροί. Πρώτον, όλοι δεν θέλουν να γίνουν γιατροί, και δεύτερον, εκεί ας βάλουμε και εξετάσεις για τα επόμενα χ χρόνια, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε μία κανονικότητα, κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να έχουμε έναν ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών και μία συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, διότι αν δεν υπάρχει συνεννόηση δεν γίνεται τίποτα.
Για το κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ενόψει των νέων αλλαγών:
Έχει αλλάξει κάτι στα κόμματα γιατί έχει αλλάξει κάτι στην κοινωνία, δεν είναι τόσο πολωμένη η κοινωνία. Όλα τα κόμματα είμαστε μπροστά σε αν δίλημμα αν θα συναινέσουμε πολιτικά, κρατώντας τις ιδεολογικές μας διαφορές. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, να συναινέσουμε με τη Νέα Δημοκρατία στο ποια είναι τα προβλήματα, ποιες είναι οι δυνατές λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλοίμονο. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις, και αυτό πρέπει κανείς να το αναγνωρίσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι κάθε κυβέρνηση να ζητάει συναίνεση είναι το εύκολο, η αντιπολίτευση…και ξέρετε εδώ και η αριστερά έχει κι αυτή τις δικές της αμαρτίες. Δεν είναι κανείς πάνω από όλα αυτά. Νομίζω λοιπόν, από συζητήσεις που κάνω και μάλιστα επίσημες κλπ, βρίσκω ένα κλίμα συνεννόησης που νομίζω ότι θα έχει και δημόσιες εκδηλώσεις.