Φρούρια, ανάκτορα, στενά σοκάκια- τα γνωστά καντούνια- καμάρες, υπέροχες πλατείες, παλιές εκκλησίες, μουσεία και η γνήσια ατμόσφαιρα της Κέρκυρας, ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Όλα αυτά συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό της Παλιάς Πόλης του νησιού και αποτελούν διαχρονικό «μαγνήτη» των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.
Η Παλιά Πόλη είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στο νησί είναι το παλαιό φρούριο με την τάφρο του. Χτίστηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, ενισχύθηκε κατά την διάρκεια του Τουρκο-Βενετικού πολέμου το 1570 και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «ορόσημα» του νησιού.
Απέναντί του, η πλατεία Σπιανάδα, το κομβικό σημείο της παλιάς πόλης, είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, όπως λέγεται. Περιβάλλεται από εντυπωσιακά κτίρια, όπως το αγγλικό ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με περισσότερα από 1.500 εκθέματα. Αμέσως μετά βρίσκεται το φημισμένο Λιστόν με τις καμάρες του. Στον πιο διάσημο πεζόδρομο της Κέρκυρας με τα παλιά αρχοντικά, τις χαρακτηριστικές αψίδες και τα μεγάλα φανάρια, χτυπά διαχρονικά η καρδιά του νησιού. Εδώ γίνεται το Πάσχα η περιφορά των Επιταφίων, ένα από τα πιο παραδοσιακά έθιμα του νησιού, θέαμα κατανυκτικό, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Καθώς ο επισκέπτης «βυθίζεται» στον δαιδαλώδη λαβύρινθο της Παλιάς πόλης, το βλέμμα σκορπίζεται στα εντυπωσιακά ψηλά κτίρια με τις χαρακτηριστικές αψίδες, τα μεγάλα φανάρια και τις… αιώνιες μπουγάδες. Κάθε γωνιά επιφυλάσσει και μια έκπληξη, όπως το κτίριο στο 18 της οδού Φιλελλήνων που θεωρείται το παλαιότερο του νησιού καθώς στέκει εκεί από το 1497, αλλά και αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, όπως η καθολική μητρόπολη του Σαν Τζάκομο.
Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται και το Μουσείο Χαρτονομισμάτων αλλά και δυο από τις πιο παλιές εκκλησίες, ο Άγιος Ιωάννης και η Παναγία των Ξένων. Στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού, φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου ενώ το εντυπωσιακό πανύψηλο μαρμάρινο τέμπλο του 1864 είναι από Παριανό μάρμαρο.