Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καταστροφικοί καύσωνες και βυθισμένες πόλεις: Πώς θα μοιάζει ο κόσμος αν ξεπεράσουμε το κλιματικό όριο των 3 βαθμών Κελσίου

Ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται και είναι πιθανό να ξεπεράσει τα διεθνώς συμφωνημένα όρια, προκαλώντας καύσωνες, πλημμύρες και καταστροφικές καταιγίδες, σύμφωνα με έρευνα του  με εκαντοντάδες ειδικούς.

 Μόνο το 6% των περιβαλλοντολόγων πιστεύει ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο μπορεί να διατηρηθεί. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αναληφθεί ριζική δράση με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό για να σταματήσει και να αντιστραφούν οι συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Τι ήθελε να πει ο Αλβανός πρωθυπουργός; Ε. Ράμα: “Η Ελλάδα είναι δική σας χώρα όσο και των Ελλήνων”

Οι ειδικοί έχουν πει, ωστόσο, ότι η εγκατάλειψη δεν αποτελεί επιλογή και ότι η επίτευξη του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου στο χείλος γκρεμού χωρίς δρόμο επιστροφής.

Αντίθετα, η κλιματική κρίση σταδιακά εντείνεται, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που αφαιρούμε θα μειώνει τα δεινά του πλανήτη.

 

Τι θα συμβεί στον πλανήτη στο κλιματικό κατώφλι που διασχίζουμε

 

Στους 1,5 βαθμούς Κελσίου - το "κλιματικό σημείο αναφοράς" - τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες εντείνονται, τα τροπικά κοράλλια πεθαίνουν και το σημείο καμπής για την κατάρρευση των φύλλων πάγου και το λιώσιμο του μόνιμου παγετού μπορεί να επιτευχθεί.

Στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό παγκόσμιο μέσο όρο, οι πιθανότητες ενός βάναυσου καύσωνα όπως αυτόν που έπληξε τον Καναδά και τις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, προκαλώντας μια σειρά από τεράστιες πυρκαγιές, θα ήταν 100-200 φορές μεγαλύτερες.

Οι ζημιές από τις πλημμύρες θα είναι διπλάσιες στους 2 βαθμούς Κελσίου. Στους 2,7 βαθμούς Κελσίου , 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κατέληγαν να ζουν σε άθλιες κλιματολογικές συνθήκες, εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει ο ανθρώπινος πολιτισμός τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Στους 3 βαθμούς Κελσίου , πόλεις όπως η Σαγκάη, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μαϊάμι ή η Χάγη θα κατέληγαν κάτω από το νερό.

Σε περισσότερους από 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, ο αντίκτυπος των κλιματικών σοκ θα ήταν αισθητός σε ολόκληρο τον πλανήτη: οι τιμές των τροφίμων θα εκτοξευτούν, όλοι θα αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και νερού, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταρρεύσουν εντελώς και εκατομμύρια θα εμφανίζονταν νέοι πρόσφυγες.

«Η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει ξαφνικά επικίνδυνη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου – είναι ήδη επικίνδυνη – και δεν θα τελειώσει το παιχνίδι αν πάμε πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο καθηγητής Peter Cox από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Ο Δρ Henri Waisman, από το ερευνητικό ινστιτούτο IDDRI στη Γαλλία, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα απλό ζήτημα και κάθε δέκατο του πτυχίου μετράει πολύ, ειδικά όταν εξετάζετε τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε να παλεύουμε».

 

 

Tags
Back to top button