Πάνω από πέντε ώρες έχουν περάσει από το μεγαλύτερο κρασάρισμα στην ιστορία του Facebook και η εταιρεία δημοσίευσε ένα νέο μήνυμα, με το οποίο απολογείται για το μπλακ άουτ κι ενώ κάποιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει να επανέρχονται σταδιακά.
Μετά από ώρες επανέρχεται τόσο το Facebook, όσο το Instagram και το What’s App.
«Μετά την παγκόσμια κατάρρευση των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία, αργά αλλά σταθερά η μια μετά την άλλη, οι πλατφόρμες αρχίζουν ξανά να λειτουργούν.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα με το border gateway protocol έχει λυθεί και σε λίγη ώρα θα είναι και πάλι «δικτυωμένα» τα εκατομμύρια χρηστών τους.
Σε ανάρτηση του επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Mike Schroepfer, στο Τwitter, ζητείται «συγγνώμη σε όλους όσοι επηρεάζονται από τις διακοπές των υπηρεσιών που υποστηρίζονται από το Facebook».
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα δικτύωσης και οι ομάδες εργάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον εντοπισμό σφαλμάτων και την αποκατάστασή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», προστίθεται στο μήνυμα.
Το πρώτο «χτύπημα» από το Facebook για την κατάσταση που διαμορφώθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ήρθε από τον υπέυθυνο επικοινωνίας Άντι Στόουν, ο οποίος έγραψε στο (μόνο διαθέσιμο) Twitter λίγο μετά τις 7 ώρα Ελλάδας: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επαναφέρουμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία».
Ανάλογο μήνυμα και από το ίδιο το Facebook στις 7:22, ενώ και οι λογαριασμοί των Instagram και WhatsApp ζήτησαν «υπομονή» από τους χρήστες τους.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook είχε επιλέξει μυστικοπάθεια στο παρελθόν αναφορικά με τις αιτίες που έχουν προκαλέσει ανάλογα προβλήματα, ακόμα και μετά την επίλυσή τους. Το 2019, για παράδειγμα, όταν υπέστη άλλο ένα μεγάλο κρασάρισμα, είχε απλά αναφέρει πως «κάποιες συνηθισμένες εργασίες συντήρησης» οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.
Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία πρόβλημα με το σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους.
Ένα παρόμοιο κρασάρισμα που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο η cloud εταιρεία Akamai Technologies είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.
Οι ειδικοί ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση δήλωσαν ότι η διακοπή μπορεί να προκληθεί από ένα σφάλμα διαμόρφωσης, το οποίο ενδέχεται να οφείλεται σε εσωτερικό σφάλμα, χωρίς να αποκλείεται η δολιοφθορά.