Ένα απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει 19 διαφορετικούς τύπους καρκίνου έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία δύο βρετανικών μελετών, σύμφωνα με το
Σε αυτό το πλαίσιο των δύο δοκιμών-ορόσημο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 600 πρωτεΐνες στο αίμα συνδέονται με τύπους καρκίνου όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Από αυτές τις πρωτεΐνες, οι 107 εντοπίστηκαν μεταξύ Βρετανών των οποίων το αίμα είχε συλλεχθεί τουλάχιστον επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους με καρκίνο.
Υπάρχει λόγος ανησυχίας για καρκίνους που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους;
Οι δύο έρευνες χρηματοδοτήθηκαν από το Cancer Research UK από το Oxford Population Health. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη διάγνωση, επιτρέποντας στους ασθενείς να λάβουν θεραπεία νωρίτερα και βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών.
Oι δύο μελέτες
Στην πρώτη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank τα οποία ελήφθησαν από περισσότερα από 44.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο. Για να διαπιστωθεί πώς αναπτύσσεται και εξαπλώνεται ο καρκίνος , η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 1.463 πρωτεΐνες από ένα μόνο δείγμα αίματος από κάθε άτομο.
Στη συνέχεια, έκαναν μια σύγκριση για το πώς αυτές διέφεραν μεταξύ των Βρετανών που διαγνώστηκαν αργότερα με καρκίνο και εκείνων που δεν διαγνώστηκαν, εντοπίζοντας ποιες μπορεί να συνδέονται με τη νόσο. Κατάφεραν να εντοπίσουν επίσης 182 πρωτεΐνες που διέφεραν στο αίμα τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.
Στη δεύτερή τους μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου για να αναλύσουν ποιες πρωτεΐνες του αίματος εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο νέων θεραπειών. Διαπιστώθηκε ότι 40 πρωτεΐνες στο αίμα επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης εννέα διαφορετικών τύπων καρκίνου: ουροδόχου κύστης, μαστού, ενδομητρίου, κεφαλής και τραχήλου, πνεύμονα, ωοθηκών, παγκρέατος, νεφρών και κακοήθους μη μελανώματος.
Ωστόσο, η ομάδα τονίζει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για να ανακαλύψει τον ακριβή ρόλο που παίζουν αυτές οι πρωτεΐνες στην ανάπτυξη του καρκίνου, ποιες από τις πρωτεΐνες είναι οι πιο αξιόπιστες για να ελεγχθούν, ποιες εξετάσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για την ανίχνευση των πρωτεϊνών στην κλινική και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να στοχεύσουν αυτές τις πρωτεΐνες.
«Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου. Τα δεδομένα από χιλιάδες ανθρώπους με καρκίνο έχουν αποκαλύψει πραγματικά συναρπαστικές γνώσεις σχετικά με το πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε αυτές τις πρωτεΐνες σε βάθος για να δούμε ποιες από αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη» ανέφερε η Δρ Keren Papier, ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Oxford Population Health και πρώτη συγγραφέας της πρώτης μελέτης.
«Για να μπορέσουμε να προλάβουμε τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που οδηγούν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Οι μελέτες αυτές είναι σημαντικές επειδή παρέχουν πολλά νέα στοιχεία για τα αίτια και τη βιολογία των πολλαπλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το τι συμβαίνει χρόνια πριν διαγνωστεί ένας καρκίνος» σημείωσε η καθηγήτρια Ruth Travis, ανώτερη μοριακή επιδημιολόγος στο Oxford Population Health και επικεφαλής συγγραφέας και των δύο μελετών.