Καιρός ανά ώρα και ανά χώρα! Η αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ παρουσίασε σε διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών εφαρμογών στο Λας Βέγκας ένα νέο σύστημα πρόγνωσης.
Καιρός, ακριβώς! Το νέο σύστημα με την ονομασία GRAF (Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System), που ανακοινώθηκε σε συνεργασία με το Weather Channel, χρησιμοποιεί υπερυπολογιστές της ΙΒΜ για να επεξεργάζεται εκατοντάδες εκατομμύρια μετεωρολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια κάνει προβλέψεις ακόμη και για περιοχές έκτασης μόνο τριών χιλιομέτρων ή για μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το σύστημα, προέρχονται όχι μόνο από διάσπαρτους διεθνώς μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά επίσης από εκατομμύρια “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα εφοδιασμένα με αισθητήρες ατμοσφαιρικής πίεσης, καθώς και από online όργανα χιλιάδων αεροπλάνων που καταγράφουν εν πτήσει τις καιρικές συνθήκες.
Στο μέλλον το σύστημα θα αξιοποιεί συνεχώς ολοένα περισσότερα στοιχεία, όσο αυξάνονται οι online συσκευές με αισθητήρες που συλλέγουν χρήσιμα για τον καιρό δεδομένα.
Καιρός κάθε ώρα και παντού
Η ΙΒΜ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά καιρικής πρόγνωσης, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Forrester. Γι’ αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με το ΒΒC, εξαγόρασε το 2016 την εταιρεία Weather Company, στην οποία ανήκει το Weather Channel. Είναι πιθανό ότι η εμπλοκή της ΙΒΜ με την μετεωρολογία θα οδηγήσει σε ακριβέστερες προγνώσεις του καιρού στο μέλλον.
Η αρχή γίνεται με το GRAF, το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, «θα είναι το πρώτο στον κόσμο εμπορικό σύστημα ωριαίας πρόγνωσης του καιρού, ικανό να προβλέψει κάτι τόσο μικρό όσο οι καταιγίδες σε παγκόσμια κλίμακα». Βέβαια, η ακρίβεια της πρόγνωσης σε τοπικό επίπεδο θα εξαρτάται από την ποσότητα και αξιοπιστία των διαθέσιμων στοιχείων για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Η Weather Company έκανε γνωστό ότι οι παγκόσμιες προγνώσεις του συστήματος GRAF θα είναι διαθέσιμες αργότερα μέσα στο 2019 στον οποιονδήποτε έχει “κατεβάσει” τη σχετική εφαρμογή της Weather.
Σε μια δεύτερη πρωτοποριακή εξέλιξη, η ΙΒΜ παρουσίασε τον πρώτο στον κόσμο κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για εμπορική χρήση. Λέγεται IBM Q System One και προς το παρόν δεν προορίζεται για πώληση, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στους πελάτες της εταιρείας να τον χρησιμοποιούν μέσω διαδικτύου για να κάνουν κβαντικούς υπολογισμούς.
Ο υπολογιστής διαθέτει 20 κβαντικά δυφία ή bits (qubits), αν και οι περισσότεροι ειδικοί της πληροφορικής συμφωνούν ότι ένας κβαντικός υπολογιστής πραγματικά ανώτερος από τους συμβατικούς, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 50 κβαντικά δυφία.
Το 2016 η ΙΒΜ είχε παρουσιάσει ένα κβαντικό υπολογιστικό σύστημα με πέντε qubits, το οποίο είχε διαθέσει για online πειραματισμό, αλλά το νέο σύστημα των 20 qubits είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε με καθαρά εμπορικό σκοπό, σύμφωνα με το New Scientist.