Η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχεται το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, το οποίο δεν λύνει τα προβλήματα και δημιουργεί στρεβλώσεις στην παραγωγή ρεύματος, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και ειδικότερα τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους σε αυτήν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ δεν θα έχει μέλλον χωρίς την εφαρμογή σχεδίου διάσωσης και αναδιοργάνωσης καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ενισχύονται από την ταχεία αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών, βρίσκεται σε αδυναμία να χρηματοδοτήσει ακόμη και μικρού μεγέθους επενδύσεις που είναι απαραίτητες και αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της πώλησης του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου μεταξύ άλλων να εξασφαλισθούν έσοδα που έχει ανάγκη η ΔΕΗ και άσκησε κριτική στο μοντέλο αποκρατικοποίησης της εταιρίας που εφαρμόζεται, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρίας, ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του ίδιου ποσοστού μετοχών στον αντίστοιχο διαχειριστή φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ο βαθμός απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι πιο κοντά στην Ανατολική Ευρώπη παρά στη Δυτική και την Βόρεια, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου προ φόρων στη χώρα μας να είναι 24% υψηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις είναι 35-80% υψηλότερες σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες. "Η χώρα μας, είπε, δεν μπορεί να συνεχίσει με τόσο υψηλές τιμές στην ενέργεια".
Στις προτεραιότητες στον ενεργειακό τομέα ο κ. Χατζηδάκης περιέλαβε την διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση των τιμών, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα ενεργειακής διπλωματίας τόνισε ότι χρειάζεται η εφαρμογή πολυδιάστατης πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τις λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
"Πρέπει, είπε, να υποστηρίξουμε την κατασκευή υποδομών που θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB (ελληνοβουλγαρικός) και άλλες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα".