«Ο πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναπτερώσει την ελπίδα τόσο στο κόμμα, όσο και στον χώρο του κέντρου και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που κινείται στο ίδιο πλαίσιο, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν» τόνισε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν για θέματα τακτικής πρέπει να τις δούμε στο πλαίσιο των αρχών τής ΝΔ [...] ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τη γνώμη του αλλά στο τέλος όλοι έχουμε κοινό όραμα να απαλλάξουμε τη χώρα από μια κυβέρνηση που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά θέματα».
Σχετικά με την αξιολόγηση σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον ψήγμα αισιοδοξίας ούτε από την κυβέρνηση». Σημείωσε: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται περισσότερο με την κοινωνία για να μπορέσει να αντέξει τα νέα μέτρα παρά με τους θεσμούς».
«Εδώ και έναν χρόνο θα έπρεπε να έχει κλείσει η αξιολόγηση με στόχο το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ προσθέτοντας πως από τις 5 Δεκεμβρίου -σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού- όλοι είναι εν αναμονή του κλεισίματος της αξιολόγησης, αλλά πλέον ουδείς παίρνει στα σοβαρά την Ελλάδα.
Υποστήριξε ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης εκτιμώντας ότι η διαφαινόμενη αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και με αιχμή τις επικείμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, να αλλάξει κάτι ως προς τις πολιτικές λιτότητας.
Για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε την επιθυμία να μη χαθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ανέκαθεν είχε κοινωνικές σταθερές που ήταν η κληρονομιά της πολιτικής που επικράτησε μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Όλοι οι ηγέτες είχαν υποστηρίξει την κοινωνική πολιτική δημιουργώντας το κράτος πρόνοιας, αυτά αποτελούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το όραμα που είχαν οι ηγέτες που δημιούργησαν την ΕΕ έχει φτάσει να είναι το ξεθωριασμένο όραμα που το κυνηγούν σήμερα οι πολίτες της Ένωσης χωρίς να καταλαβαίνουν τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της αυτονομίας και να απαλλαγεί από βοήθειες, όπως αυτή που παρέχεται από το ΔΝΤ. Ερωτηθείς, δε, για το τι θα αλλάξει για την Ελλάδα με την εκλογή Schulz, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: «Δεν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στην Ευρώπη εάν εκλεγεί ο Schulz. Άλλωστε, το κόμμα του συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel και δεν είχε εκδηλωθεί κάποια διαφοροποίηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Ούτε και εμείς πρέπει να επενδύουμε σε μεταβολή συσχετισμών, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα μας γλιτώσει από τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους θεσμούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ