Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας και όχι σε τοπικό επίπεδο, όπως λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Ο σταθμός είναι σχεδόν έτοιμος και τα εγκαίνιά του αναμένεται να γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου, τού είπε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) Μιχάλης Γεράνης, σημειώνοντας ότι το έργο πέρασε από αρκετές δυσκολίες.
"Εγώ θέλω να πω πόσο χαίρομαι που επισκέπτομαι αυτόν τον χώρο. Έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη του έργου εδώ και πολλά χρόνια κι επειδή ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: "Θέλω να συγχαρώ την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη αλλά και τους δημάρχους, όλους, οι οποίοι απέδειξαν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα συνεργασίας, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που από τη φύση του έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Χαίρομαι που επιτέλους ξεφεύγουμε από στερεότυπα και από αγκυλώσεις που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω και χαίρομαι που πραγματικά προχωράει ένας περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος ενσωματώνει τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως αποδεκτές και δοκιμασμένες. Επιμένω και δεν θα κουραστώ να το λέω, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Γι αυτό εξάλλου έχουμε και περιφερειακό σχεδιασμό με τη συνεργασία πάντα των κατά τόπους δήμων, οι οποίοι είναι και οι ουσιαστικοί ωφελημένοι, όταν αυτή η διαχείριση γίνεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με τρόπο, ο οποίος είναι οικονομικά αποδεκτός και τελικά μειώνει το κόστος της διαχείρισης για τους δημότες. Εγώ θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον την προσπάθεια και θα είμαστε αρωγοί σε τέτοιου είδους έργα.
Επίσης θέλω να πω, η άποψη η οποία προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να γίνεται αποκλειστικά σε τοπικό, δημοτικό επίπεδο είναι μια άποψη που δεν ανταποκρίνεται απλά στην κοινή λογική. Και βεβαίως θέλουμε να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων όσο αυτό γίνεται βεβαίως και θέλουμε να προωθήσουμε την ανακύκλωση όσο αυτό είναι εφικτό, βεβαίως και θέλουμε ρεύματα ξεχωριστά, τα οποία να μπορούμε να διαχειριζόμαστε, αλλά πάντα θα υπάρχει ένας βασικός όγκος σύμμεικτων απορριμμάτων τον οποίο πρέπει να διαχειριζόμαστε με τον κατάλληλο τρόπο. Και οι σταθμοί μεταφόρτωσης μειώνουν σημαντικότατα το μεταφορικό έργο, λιγοστεύουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, γίνεται οικονομία σε όλα τα επίπεδα και γι αυτό και το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}