Ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ξεκίνησε από χθες να επεξεργάζεται λύσεις στα προβλήματα, που δημιουργεί στην πανεπιστημιακή έρευνα η ένταξη των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) στη θεσμική μεταχείριση, η οποία ισχύει για μεγάλα έργα στο Δημόσιο.
«Σε συμφωνία με το Γενικό Λογιστήριο ξεκινήσαμε μία πρωτοβουλία. Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι μαζί με το δικό μας νομικό τμήμα καταγράφουν τα προβλήματα που υπάρχουν από τις τελευταίες ρυθμίσεις, ούτως ώστε μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δούμε ποια από αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν για την εύρυθμη λειτουργία των ΕΛΚΕ και για ποια άλλα θα πρέπει να δώσουμε κάποια μάχη και απέναντι στους θεσμούς και απέναντι στους περιορισμούς που υπάρχουν» γνωστοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.
«Κατανοώ απόλυτα και θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ το θέμα της ευελιξίας στα ζητήματα της έρευνας, να υπάρχει ένα πλαίσιο, που να μπορεί να παρακολουθήσει τη δυναμική που χρειάζεται η έρευνα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας ότι η ομάδα εργασίας για τους ΕΛΚΕ θα συνεδριάσει ακόμη δύο φορές, για να καταλήξει σε μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων και στον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Αναφερόμενος στο ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας), η πρώτη γενική συνέλευση του οποίου εξέλεξε χθες πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, ο κ. Φωτάκης σημείωσε πως πρόκειται για έναν νέο θεσμό - τομή στο τι συνέβαινε μέχρι τώρα στα ερευνητικά πράγματα της χώρας. «Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των ΤΕΙ θα διαμορφώνουν την πολιτική και η Πολιτεία θα βρίσκεται μακριά και θα παίζει μόνον έναν εποπτικό και υποστηρικτικό ρόλο» επισήμανε. Όπως εξήγησε, σε θεσμικό επίπεδο μέσω του ΕΛΙΔΕΚ θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες «θα βελτιώνουν σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και θα δημιουργούν ευκαιρίες, π.χ. νέοι ερευνητές, οι οποίοι δεν είναι τακτικά μέλη πανεπιστημίων ή ερευνητικών κέντρων, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον υποβάλουν μία πρόταση για ένα ερευνητικό έργο και κριθεί επιτυχής, οι ίδιοι να είναι επιστημονικά υπεύθυνοι για την υλοποίηση του έργου, που έχουν προτείνει».
Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΛΙΔΕΚ ο αν. υπουργός διευκρίνισε: «Αξιοποιούμε τη δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η οποία ουσιαστικά παρέχει στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα ένα ποσό ύψους 240 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 60 εκατ. προέρχονται από το ελληνικό Δημόσιο, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα υπόλοιπα από την Τράπεζα, για τα επόμενα τρία χρόνια, με τρόπο εμπροσθοβαρή, δηλαδή τα μεγάλα ποσά θα διατεθούν άμεσα».
Ερωτηθείς για την ένταξη στο ΕΣΠΑ προγραμμάτων που αφορούν την έρευνα και καινοτομία ο κ. Φωτάκης έκανε γνωστό πως «το μεγάλο πακέτο των προκηρύξεων, ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά συνεργατικά έργα μεταξύ επιχειρήσεων Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων πιστεύουμε να προκηρυχθεί μέσα στον μήνα», ενώ «όσον αφορά τη γενική γραμματεία το μεγάλο μέρος, όλο σχεδόν το έργο το οποίο είχε να κάνει με την προετοιμασία των ΕΣΠΑ έχει τελειώσει».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: center; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px}